Da li je voda iz slavine dobra kao i flaširana?

Nijemci vole vodu, a mišljenja se o njoj ipak razilaze: koja je zdravija? Razlike između flaširane vode i vode iz slavine. Piše inFocus

Voda je neophodna za naš život, jer metabolizam djeluje samo ako u tijelu imamo dovoljno tekućine. Trebali biste piti najmanje dvije litre dnevno kako biste podržali važne fizičke funkcije kao što su probava ili transport krvi. Mnogi se kunu u mineralnu vodu iz supermarketa. Prošle godine je svaki njemački građanin u prosjeku konzumirao 143 litre mineralne vode. Ali je li flaširana voda zaista toliko zdravija od vode iz slavine?

Zastupnica potrošača Daniela Krehl objašnjava: Voda iz slavine je najstrože kontrolirana tekućina u Njemačkoj. Iako definitivno postoje razlike u ukusu, kvalitet vode iz slavine je svugdje dobar. Sadrži važne minerale za tijelo.

Međutim, oni se mogu značajno razlikovati od regije do regije. Na primjer, voda iz slavine u Bavarskoj je „pretvrdog“ okusa zbog visokog sadržaja kalcijuma.

Voda iz slavine, s druge strane, ima cjenovnu prednost i mnogo je ekološki prihvatljivija, jer nema potrebe za transportom. Voda iz slavine otprilike je sto puta jeftinija od kupljene mineralne vode i jednako je preporučljiva.  Stručnjak kaže: U konačnici, potrošači moraju sami odlučiti koju vodu žele piti. Najjvažnije za zdravlje je osigurati tijelu dovoljno vode – bilo iz boce ili iz slavine.

Šta kaže zakon:

I voda za piće i voda iz boca strogo se kontroliraju u Njemačkoj. Međutim, smjernice njemačkog Pravilnika o vodi za piće strože su od smjernica za flaširanu mineralnu vodu. Pravilnik o vodi za piće u Njemačkoj propisuje da voda za piće ne smije sadržavati patogene ili druge supstance u koncentracijama koje su štetne po zdravlje. Sveukupno, Pravilnik o vodi za piće definira granične vrijednosti i zahtjeve za kvalitetom za 53 mikrobiološka, ​​kemijska i fizička parametra. Njemački Pravilnik o vodi za piće izveden je iz Pravilnika o pitkoj vodi EU, koji se pak temelji na smjernicama SZO-a.

Vrijednosti orijentacije za mineralnu vodu određene su u Njemačkoj uredbom o flaširanoj vodi (Dodatak 4 odjeljku 6a, stavak 1). Ako uporedite propise, možete vidjeti da se voda iz slavina testira na više zagađivača od mineralne vode. Voda iz slavine se provjerava na pesticide, dok se flaširana voda ne kontroliše na pesticide.

U 2012. godini Stiftung Warentest testirao je ukupno 30 flaširanih voda različitih proizvođača. Rezultat: „Ne možemo zaista preporučiti i izdvojiti nijednu flaširanu vodu „. Voda iz slavine je obično jednako dobra ili bolja. To je također zaključak u izvještaju za 2015. godinu Federalnog ministarstva zdravlja i Savezne agencije za okoliš o kvaliteti pitke vode u Njemačkoj.

Smisao i besmisao povećanog sadržaja minerala

Često se serviraju reklame sa većim udjelom minerala u flaširanoj vodi.  Međutim, ti minerali nisu prisutni u količini koja je zapravo bitna za zdravlje. Studija o prehrambenoj i fiziološkoj važnosti vode za piće u Njemačkoj zaključila je da pijenje mineralnih voda može skroz malo doprinijeti čovjekovim potrebama za mineralima, ali potrebe za mineralima uglavnom zadovoljava zdrava ishrana.

Plastika u vodi

Razgradivi dijelovi plastike mogu migrirati u vodu i ne samo da mijenjaju ukus, već i sastav vode. Univerzitet u Frankfurtu je, na primjer, pokazao da je mineralna voda iz plastičnih boca kontaminirana hormonski aktivnim supstancama.

Opasne PET boce iz supermarketa:

Alternativa su boce za piće izrađene od polipropilena (PP). Jer je PP jedna od „dobrih“ plastika bez plastifikatora ili BPA sličnih hormonima. Boce izrađene od PP-a prepoznaju se po trokutnom kodu za recikliranje 1, dok neželjeni PET ima broj 5. Međutim, plastične boce izrađene od polipropilena mogu vremenom razviti fine pukotine i tako mogu lakše kontaminirati vodu. Boce za piće od stakla ili metala bolji su izbor jer se lakše čiste i manje su podložne kontaminaciji.

Dakle, može se pretpostaviti da voda iz slavine u ovoj zemlji ima vrlo dobar kvalitet koji ni na koji način nije lošiji – nego čak i bolji – od vode iz boce. Ako sada dodate ekološku ravnotežu proizvodnje i transporta flaširane vode, teško da postoji bilo kakav argument za flaširanu vodu.

NAPOMENA:  Vodu iz slavine možete slati na analizu, ako sumnjate  u njene kvalitete. Stare zgrade sadrže stare cijevi i zato da bi bili sigurniji u vodu koju pijete, pustite da voda oteče iz slavine nekih 20 sekundi i tako počastite se pitkom svježom vodom.

 

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.