Potpuni lockdown: Savjetovanje Merkel sa liderima saveznih zemalja već naredne sedmice. Pogledajte o kojim mjerama je riječ

Njemačka bi se mogla ponovo suočiti sa pooštrenim mjerama korone. Kako bi spriječili širenje virusa korone i vjerojatno još zaraznije mutacije, kancelarka Angela Merkel (CDU) očito između ostalog iskorištava mogućnosti za nacionalni prekid lokalnog i međunarodnog javnog prijevoza. O tome su ranije izvještavale novine „Bild“.

Prema informacijama SPIEGEL-a, u razgovorima kancelarke i njenih ministara ispituju se dalje mjere. Na primjer, daju se savjeti da li treba ponovo uvesti graničnu kontrolu kako bi se zaštitili od mutacija ili treba propisati nošenje FFP2 maski, kao što je to već slučaj u Bavarskoj. Također se razgovara o mogućoj regulativi za ekonomiju prema kojoj bi  zaposlenici radili od kuće.

Međutim, do sada je to bila samo zbirka prijedloga, rekao je član vlade za SPIEGEL. Do sada nije odlučena nijedna mjera, a neki su prijedlozi odbijeni kao nerealni. U svakom slučaju, rezolucije se ne mogu donijeti bez pristanka lidera svih saveznih zemalja Njemačke.

Savezna i državna vlada trebale bi redovno raspravljati o daljnjim mjerama pandemije 25. januara. Prema novinskoj agenciji dpa, Merkel je također na internetskom sastanku prezidijuma CDU jasno stavila do znanja da ne želi čekati 25. januar da se savjetuje s premijerima saveznih država već da sastanak bude u već u nedjelju.

Nakon što kancelarka Merkel trenutno istražuje prijedloge za oštrije zaustavljanje, u Bundestagu se također čuje glas koji poziva na oštriji tempo. „Morali bismo se zapitati je li potpuno zaključavanje od dvije do tri sedmice u konačnici bolje od beskrajne igre vješanja“, rekao je Thorsten Frei, potpredsjednik frakcije Unije u Bundestagu, SPIEGEL. „Na ovaj način mogli bismo obuzdati virus, spriječiti širenje opasnih mutacija i na taj način omogućiti zdravstvenim vlastima da ponovo prate kontakte kroz drastično smanjenje incidence.“

„Zeleni“ u Bundestagu to vide slično: „Sve dok broj zaraženosti ne opada, mjere zaključavanja ne mogu se okončati i bit će potrebne daljnje mjere, „, rekla je čelnica parlamentarne skupine Katrin Göring-Eckardt za SPIEGEL. „Zeleni“ su također zatražili poseban sastanak zdravstvenih i ekonomskih odbora za sljedeću sedmicu. „S obzirom na dramatičnu situaciju, Bundestag ne može čekati sljedeću redovnu sedmicu zasjedanja,“ rekla je Goering-Eckardt.

Nedavno je Robert Koch Institute (RKI) također predložio ozbiljnije gašenje. „Apsolutno moramo smanjiti broj slučajeva i stoga i dalje smanjivati ​​svoje kontakte,“ rekao je predsjednik RKI Lothar Wieler u četvrtak na brifingu za novinare. Wieler se založio za pooštravanje trenutno primjenjivih mjera kao „opciju“.

Nedavno su zdravstvene vlasti prijavile 25.164 nove infekcije koronom u roku od 24 sata. Prema RKI-u, više od 1200 ljudi umrlo je od virusa ili s njim, što je novi maksimum. Sedmodnevna incidencija u cijeloj zemlji bila je 151,2 slučaja na 100.000 stanovnika.

 

Želite direktno pratiti vijesti iz Njemačke: Zapratite nas na Facebook-u:

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.