Profesionalni fudbaleri kod frizera uprkos lockdown-u, udruženje frizera ogorčeno

U Lockdown-u frizeri ne smiju raditi kako bi smanjili rizik od infekcije. Ali profesionalni nogometaši su na terenu u svojim najboljim izdanjima. Kako to može biti?

foto: Bild

Iako se mnogi ljudi trenutno svakodnevno bore sa dugom kosom, mnogi nogometaši Bundeslige na travnjaku su u vrhunskom stilu. Frizerski saloni su zatvoreni, a frizeri ne smiju obavljati kućne pozive, dakle da odlaze kod mušterija kući kako bi ih šišali.

Protestno pismo njemačkom nogometnom savezu DFB
To je velika uznemirenost u frizerskoj industriji. Centralno udruženje njemačke frizerske trgovine napisalo je protestno pismo Njemačkom nogometnom savezu (DFB). Kroz nedavne slike frizura na igračima, mušterije su pokušali nagovoriti frizere da prekrše pravila. Udruženje stoga traži od DFB-a da pokaže solidarnost – jer su nogometaši uzori.

Međutim, teško je otkriti ko je šišao fudbalere – osim pojedinačnih slučajeva. Zapravo, Vincenzo Grifo iz Freiburga oženjen je frizerkom, tako da styling ne predstavlja problem.

Kućni pozivi frizera zabranjeni su u lockdownu:

Kućni pozivi frizera su očito zabranjeni, kao i rad u salonu. Bez obzira na to šta treba učiniti. Od pranja preko šišanja, pa i  do bojenja kose. Međutim, potreba za frizerskim uslugama je velika, kaže šef državnog udruženja Herbert Gassert. Dobio je mnogo upita: Na primjer, mogu li se izuzeci praviti u staračkom domu. Međutim, to se događa u vrlo rijetkim slučajevima, na primjer kada nekome treba perika iz medicinskih razloga.

Ako frizer radi unatoč nacionalnoj zabrani, to je ilegalan posao i može biti skup. U katalogu novčanih kazni države Baden-Württemberg za uredbu o koroni postoji standardna kazna od 500 eura. Frizersko udruženje najavilo je da će samo obavijestiti ured za javni red ako primjete kršenja.

in Focus

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.