Djelomični lockdown će se produžiti do 10. januara

Njemačka je u novembru donijela mjere zatvaranja koje ostaju na snazi i u decembru. Danas je dogovoreno da mjere ostaju na snazi sve do 10. januara.

I dalje ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti, hoteli, kulturne ustanove i teretane. To za sada vrijedi do 10. januara. 2021.

Najveće popuštanje odnosit će se na privatna druženja tijekom blagdana. Dopušten broj osoba bit će deset umjesto sadašnjih pet, a moći će se okupiti članovi više domaćinstava umjesto dosadašnja dva. Djeca mlađa od 14 godina izuzetak su od toga pravila koje se odnosi samo na odrasle osobe. Berlin se želi odreći ovog opuštanja, druge savezne države žele ga ograničiti na period od 23. do 27. decembra.

Merkel je rekla da je Njemačka još uvijek „jako daleko“ od ciljnih vrijednosti u pandemiji korone. Postoji vrlo velik broj smrtnih slučajeva. To pokazuje kakvu odgovornost imaju federalna i državna vlada. „Naš je cilj i dalje da imamo incidenciju manju od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika za sedam dana“, potvrdila je Merkel.

Bavarski premijer Markus Söder (CSU) rekao je da situacija s Coronom „ni na koji način“ nije opuštena. Ispravno je produžiti djelomično zaključavanje do 10. januara. Söder je takođe ukazao na moguće dalje pooštravanje koronskih mjera.

in Focus

Neispravne maske u apotekama i klinikama

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.