Lajen: Vanjske granice šengenskog prostora moraju biti dobro čuvane

Vanjske granice šengenskog prostora moraju biti dobro čuvane i nitko ne bi smio prijeći granicu neotkriven, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

– Prostor bez unutarnjih graničnih kontrola mora imati u potpunosti sigurnu vanjsku granicu. Nitko ne smio prijeći granicu neotkriven, a svaki sigurnosni rizik mora biti identificiran i to se odnosi jednako i na građane EU-a i građane trećih zemalja – rekla je Lajen.Ona je govorila na šengenskom forumu na kojem sudjeluju članovi Evropskog parlamenta i ministri unutarnjih poslova zemalja članica.

Istaknula je da unutarnje kontrole unutar šengenskog  prostora moraju biti mjere koje se koriste samo u krajnjim slučajevima.Posljednjih godina članice sve češće pribjegavaju uvođenju kontrola na unutarnjim granicama. Od 2016. do 2014. takve kontrole uvedene su samo 35 puta, a od 2015., kada je izbila velika migrantska kriza, 205 puta.

– To je znatno povećanje. Moramo razumjeti koji su razlozi i hitno ih riješiti- rekla je Lajen.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.