Njemačka zabranila plastične vrećice

NJEMAČKI parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih vrećica u maloprodaji od 2022., s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, priopćeno je u petak.

Zabrana se odnosi na plastične vrećice s debljinom stijenke između 15 i 50 mikrometara, pri čemu se radi o standardnim vrećicama koje se koriste u maloprodaji.

Od zabrane su izuzete plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, kao i plastične vrećice od debljeg materijala namijenjene višekratnoj upotrebi.

„Plastična vrećica je sinonim bespotrebnog trošenja resursa“, rekla je ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke – SPD). Ona je kazala da su platnene vrećice, košarice te plastični sanduci za višekratnu upotrebu „dobra alternativa“ plastičnim vrećicama.

Organizacija za zaštitu okoliša WWF je pozdravila zabranu plastičnih vrećica u Njemačkoj, ali je istodobno priopćila kako ova zabrana ima „samo simboličnu težinu“.

„Manje od jedan posto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične vrećice“, stoji u priopćenju WWF-a.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.