U Njemačkoj rekordan broj umrlih u jednom danu

Njemačkoj je zabilježen je crni rekord u broju umrlih u jednom danu – 426, pokazuju podaci instituta Roberta Kocha (RKI) objavljeni u petak. 

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa povećao se za 22.806 te iznosi 1.006.394, prema podacima RKI-a. Broj smrtnih slučajeva u 24 sata povezanih s koronavirusom porastao je za rekordnih 426 na ukupno 15.586. 

Barovi, restorani, pozorišta i fitness dvorane su zatvoreni, ali škole i trgovine ostaju otvorene. Od 1.decembra privatna okupljanja bit će ograničena na pet ljudi, sa sadašnjih 10. 

Preko Božića, taj će broj porasti opet na dopuštenih 10 osoba u većini od 16 saveznih država, ne računajući djecu u dobi do 14 godina, premda su porodice pozvane da izbjegavaju društvene kontakte sedam dana prije posjete. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata. 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.