Savezna i državna vlada slažu se da pooštre ograničenja u vezi s kontaktima

Kancelarka Angela Merkel postigla je dogovor sa šefovima zemalja o djelomičnom pooštravanju mjera za smanjenje korone. U budućnosti će se moći sastati najviše pet odraslih iz dva domaćinstva. Zahtjev za maskom treba proširiti.

Nakon nekoliko sati vijećanja, lideri zemalja i kancelarka Angela Merkel dogovorili su se da smanje broj učesnika na privatnim skupovima. Od 1. decembra samo pet odraslih iz najviše dva domaćinstva moći će se sastati. Djeca do 14 godina starosti izuzeta su od toga.

Stoga se zahtjev za maskom mora proširiti, a ubuduće će se primjenjivati ​​i na maloprodajne objekte i parkirališta. „Stanovništvo se poziva da božićne kupovine obavlja tokom tjedna, ako je moguće“, navodi se u odluci. Gastronomija, kao i kulturne institucije, trebaju ostati zatvorene, ponude preko noći mogu biti dostupne samo u nužne i ne-turističke svrhe.

Eksponencijalni rast koronskih infekcija zaustavljen je, rekla je kancelarka Angela Merkel (CDU) na konferenciji za novinare. Ali to je samo djelomični uspjeh. „Trebamo još jedan napor“, rekla je Merkel. Također je važno izbjegavati bilo kakav nepotreban kontakt. Kompanije bi trebale omogućiti rad kod kuće ili provjeriti da li su mogući praznici u kompanijama od 23. decembra do 1. januara.

Moguće je olakšavanje u pojedinim saveznim državama
Prema rezolucijama samita, savezne države ubuduće će moći odlučiti, ovisno o situaciji zaraze, hoće li popustiti ili pooštriti mjere. Berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD) rekao je nakon razmatranja da savezne države s vrlo dobrim brojevima sada imaju priliku olakšati stvari. U isto vrijeme, zemlje s vrlo velikim brojem infekcija dužne su se nositi s tim i ispitati moguće pooštravanje

Za Božić i Novu godinu doći će do izmjena i popuštanja mjera, kao što smo već i pisali:

Njemačka: Dozvoljena okupljanja do 10 osoba za Božić i Novu godinu:

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.