Povodom Dana nacionalne žalosti, na glavnom groblju u Ulmu održana je tiha ceremonija polaganja vijenaca sa predstavnicima vojske.

Gradonačelnik Gunter Czisch podsjetio je na žrtve rata i tiranije: „Dragi građani, Dan nacionalne žalosti ima posebno mjesto u našoj svijesti. Sjećamo se žrtava rata i tiranije. Sjećamo se onih koji su pali i umrli u zarobljeništvu, sjećamo se strahota protjerivanja, stradanja žrtava bombardovanja i onih koji su bili progonjeni iz ideoloških i rasističkih razloga, iz slijepe mržnje ili također iz vlastitih političkih kalkulacija, i onih koji su patili i poginuli pružajući otpor.

 

„Sjetite se, vi živi“, stoji na spomeniku na glavnom groblju u Ulmu, gdje smo se okupili na Dan sjećanja. Ne zaboravite na mrtve, nestale, pretučene. Stotine, hiljade u Ulmu, milione širom svijeta. Razmislite o tome, sjetite se svog života kako se mogla dogoditi ova katastrofa i pobrinite se da se to više nikada ne ponovi – to je naša misija.

Dan nacionalne žalosti dan je stanke, obilježavanja žalosti i podsjećanja. Uključuje i nas kasnije rođene. Nismo kolektivno krivi za ono što se dogodilo. Ali mi imamo zajedničku, kolektivnu odgovornost za humaniju i bolju budućnost.

Tako gledan, dan nacionalne žalosti veliki je izazov našoj volji za pamćenjem, volji da se prisjetimo svake patnje, bez neprimjerene relativizacije. Osjetljivost na sudbinu drugih preduvjet je čovječnosti. Pa hajde da tugujemo zajedno, a ne jedni protiv drugih. Vjerujem da to dugujemo žrtvama, svim žrtvama. „

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.