Pfizer je koristio djecu iz Nigerije za test lijekova?

ABUJA – Nigerijska je vlada  2007 podigla tužbu protiv najveće svjetske farmaceutske kompanije Pfizer optuživši je da je 200 nigerijske djece koristila kao pokusne kuniće pri testiranju eksperimentalnog antibiotika Trovan.

Farmacutski div optužen je za smrt jedanaestero djece te  teška oštećenja kod preživjelih mališana. Stoga nigerijska vlada traži odštetu od sedam milijardi dolara u ime obitelji preminule ili oštećene djece.

Vlada u Abuji podigla tužbu u kojoj tvrdi da je svjetski gigant prouzročio smrt i teška oštećenja kod djece

Slučaj Trovan nije nepoznat svjetskoj javnosti jer se već godinama povlači po medijima. Naime, 1996. godine, kada je u nigerijskoj pokrajini Kano buknula epidemija ospica, kolere i meningitisa, kompanija Pfizer se na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) uključila u akciju pomoći pogođenom stanovništvu, uglavnom djeci. Tada je Pfizer na 200 djece oboljele od meningitisa testirao još neodobreni lijek Trovan. Tom prigodom polovica mališana dobila je eksperimentalni lijek, dok je druga polovica dobila standradnu terapiju u liječenju meningitisa.

Ubrzo je umrlo petero djece koji su uzimali Trovan te šestero onih koji su bili liječeni na standardni način. No, medicinski djelatnici u pokrajini Kano tvrde da su kod mnoge djece koja su uzimala Trovan ostale trajne posljedice poput sljepoće, gluhoće, paralize i oštećenja mozga.

Tvrtka je u liječenju meningitisa kod 200 mališana upotrijebila i lijek Trovan koji još nije bio odobren te je izazvao tragediju

Obitelji preminule ili djece koja su ostala s trajnim oštećenjima već su bile pokrenule postupak protiv Pfizera, a nedavno je to učinila i pokrajina Kano.
Sada se akciji protiv Pfizera pridružila i nigerijska vlada. Glasnogovornik Pfizera odbacio je optužbe te naveo da su se svi klinički pokusi u pokrajini Kano vodili uz prethodni pristanak nigerijske vlade.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.