Njemačka: Porodica od početka oktobra u karantinu

Kilian Schilling je početkom oktobra bio pozitivan na koronu. Od tada su on i njegova porodica u karantinu gotovo neprekidno. Rezultati ispitivanja su ponekad bili negativni, ponekad pozitivni. Gotovo da nije bilo informacija iz zdravstvenog odjela, kaže porodica.

foto: ilustracija

Juliane Jäck, prijateljica iz sela, ostavlja verćicu s kupljenim stvarima ispred vrata Schillingsova u Niedersonthofenu u Oberallgäuu i razmjenjuje nekoliko riječi s Kilian Schillingom na prozoru. Od pozitivnog testa na koronu prije više od mjesec dana, 31-godišnjak i njegova porodica gotovo su neprekidno u karanteni kod kuće : „U principu se osjećate kao da ste u zatvoru“.

Prvo testirano pozitivno, pa negativno, pa opet pozitivno
Na početku nije izgledalo tako loše: blagi simptomi gripe, pozitivan test na koronu 6. oktobra, negativan rezultat dvije sedmice kasnije. Iz predostrožnosti, porodica je samovoljno ostala u karantinu još tjedan dana.

Tada je petogodišnjoj Emi ponovo dozvoljeno da ide u vrtić, ali samo na nekoliko dana. Jer kad se Kilian Schilling, koji i dalje brzo ostaje bez daha i ima neobičan osjećaj u grlu, ponovno testirao, rezultat je iznenada opet bio pozitivan. Dakle, prije svega karantena za cijelu porodicu.

Gotovo nikakve informacije iz zdravstvenog odjela – uprkos pozitivnim testovima na koronu
Ono što Šilinge najviše nervira: U početku jedva da su dobivali bilo kakve informacije od zdravstvenog odjela. Nakon drugog pozitivnog testa, sam Kilian Schilling satima je visio na telefonu samo da bi mogao pitati šta to znači za porodicu.

Kraj karantene se nazire
10. novembra, četiri dana nakon drugog pozitivnog rezultata, Kilian Schilling primio je poziv liječnika iz zdravstvenog odjela. Rezultat: Budući da njegova kćerka i njegova supruga još uvijek nemaju simptome i imaju negativan test, sada su službeno izuzeti iz karantene. Kilian Schilling trebao bi ostati kod kuće još dvije sedmice. Neki pacijenti su možda duže nosili virus. Ali Kilian vjerovatno više nije zarazan.

Uprkos svim dešavanjima zbog jednotjedne karantene, svi članovi porodice sada žele dobrovoljno ostati kod kuće kako bi bili na sigurnoj strani.

in Focus / br24

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.