Austrijski infektolog: Svako od nas će prije ili kasnije imati koronu, izuzev ako prije toga umre

Austrijski infektolog Franc Alerberger (Franz Allerberger) ne vjeruje da će koronavirus biti iskorijenjen, smatra da će se svako od nas prije ili kasnije zaraziti, ali ističe da se radi o mnogo bezopasnijoj bolesti nego što se prije deset mjeseci strahovalo.

– Ovaj virus će nam ostati. Svako od nas će prije ili kasnije imati koronu, izuzev ako prije toga umre – poručio je Alerberger u izjavi austrijskom radiju Oe3, prenose agencije.

Direktor Odjeljenja za javno zdravlje Agencije za zdravstvo i sigurnost ishrane (AGES) očekuje da će vakcina protiv koronavirusa stajati na raspolaganju najranije od jula iduće godine.

– Kladim se u sve da neće biti lijeka, jer se lijekovi protiv virusa mogu izbrojati na prste jedne ruke – istakao je on.

Alerberger kaže da je koronavirus bezopasnija bolest nego što se strahovalo prije deset mjeseci, kada se smatralo da je smrtnost zaraženih 30 posto.

Pozvao se na studiju Univerziteta Stanford, prema kojoj je smrtnost na 0,23 posto.

Vrhunac u decembru ili januaru

– Ta vrijednost odgovara i našim podacima – naglasio je vodeći austrijski infektolog.

Istovremeno upozorava da, iako je trenutno popunjeno svega sedam posto kapaciteta na intenzivnoj njezi u austrijskim bolnicama, treba imati u vidu da 90 posto Austrijanaca može oboljeti i da se ne smije potcijeniti postotak starijih od 65 godina, jer je među njima smrtnost jasno veća nego kod sezonske gripe.

Upozorio je i na zaoštravanje situacije tokom zime.

– Moramo pripaziti da ne doživimo iznenađenje u negativnom smislu. Ako budemo imali 4.000 ili 5.000 novozaraženih dnevno, moramo računati s tim da će medicinski kapaciteti biti na njihovim granicama, da će biti smrtnih slučajeva u staračkim domovima, a političari izloženi masivnom pritisku. Ne možemo, u principu, spriječiti pojedinačne smrtne slučajeve, ali možemo tok usporiti – rekao je Alerberger, dodajući da očekuje vrhunac COVID-19 infekcije u decembru ili januaru.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.