Postignut kolektivni ugovor – Izbjegnuti duži štrajkovi – Skoro deset posto više za medicinske sestre

U krugu kolektivnog pregovaranja za oko 2,3 miliona zaposlenih u javnom sektoru u saveznoj i lokalnoj vladi, strane u kolektivnom ugovoru postigle su dogovor. Kao rezultat, dohodak se povećava u tablici za 4,5 posto u najnižoj platnoj grupi i za 3,2 posto u najvišoj grupi.

Napadi poslodavaca su odbijeni “, rekla je Maria Winkler, olakšana i ponosna,„ s ovim rezultatom izlazim iz teške rasprave “. Kolektivni ugovor o javnoj službi takođe treba da ide u prilog stanovništvu, jer se zasad ne treba plašiti novih štrajkova.

Nakon tri teška tjedna s nekoliko štrajkova upozorenja, pregovaračke strane postigle su dogovor. Zarade zaposlenih u javnoj službi porast će od 21. aprila za 1,4 posto, najmanje za 50 eura mjesečno, a godinu dana kasnije za 1,8 posto. Ove godine zaposlenici će dobiti neoporezivu uplatu od 600 eura u nižim platnim skupinama, 400 eura u srednjim i 300 eura u visoko plaćenim grupama.  Povećanjem godišnje posebne isplate (božićnice) od 2022. na 84,51 posto  za niže plaće, „zaposlenici u javnim službama s niskim primanjima dobivaju dugoročno znatno više „, rekla je Maria Winkler.

Zaposlenici bolnica i drugih ustanova za njegu bili su posebna briga ver.di. Svi zaposlenici koji budu plaćeni prema P tabeli primat će mjesečnu naknadu od 70 eura od sljedeće godine i od 120 eura od 2022. godine. Pored toga, medicinske sestre na intenzivnoj njezi dobivaju dodatnih 54 eura, a sestrinsko osoblje u domovima dodatnih 30 eura. „Ovim je uspjela važna briga ver.di, a to je financijska nadogradnja zaposlenih u teškim  profesijama.“

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.