Bild : Tako se muče izbjeglice na hrvatskoj granici

Slike prikazuju nevjerojatnu agoniju. Jaki udarci na leđima, hematomi po cijelom tijelu. Čovjek koji je bio toliko pretučen je izbjeglica. Potajno je želio iz Bosne u Hrvatsku – i uhvaćen je. Piše Bild.de

foto: DPA

Eskalacija nasilja na vanjskoj granici EU! Počinioci su nosili crne uniforme.

Bezbrojne izbjeglice i dalje pokušavaju doći do Evrope takozvanom „novom balkanskom rutom“: Albanija, Crna Gora, Bosna i zatim: Hrvatska – mjesto čežnje, Europska unija.

Nicola Bay iz Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) rekla je da je u proteklih deset dana sa 149 migranata različitih nacionalnosti obavljen neovisan razgovor.

Opisi su se podudarali: brutalni i produženi udarci maskiranih muškaraca u crnom. Izbjeglice koje su se morale svući do gola i bile prisiljene ležati poput debla naslaganih jedno na drugo. „Imamo izvješća o ozbiljnom seksualnom zlostavljanju u dva slučaja,“ rekao je Bay.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, izrazila je zabrinutost zbog nedavnih navoda. Izjavila je da je uobičajena reakcija hrvatske vlade bila „odbijanje izvještaja koje su objavile nevladine organizacije ili istraživačkog novinarstva“.

Mijatović je nastavila: „Zabrinjavajuće je što izvještaji sugeriraju da su nasilje i dehumanizirajuća djela u porastu. Čini se da hrvatski zvaničnici i dalje zatvaraju oči  za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava. “

in Focus

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.