Mediji: Vakcinacija protiv korona virusa u Njemačkoj do kraja godine

Podaci od četvrtka pokazali su kako je prvi puta broj novozaraženih u 24 sata prešao 10.000.

Njemačka se priprema početi vakcinaciju protiv korona virusa prije kraja godine, piše u petak list Bild, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo zdravstva ove države planira formirati 60 posebnih centara za vakcinaciju i zatražilo je od 16 saveznih država da dostave moguće adrese tih centara do 10. novembra, piše Bild ne navodeći svoje izvore.

Na videokonferenciji ranije ove sedmice, ministar zdravstva Jens Spahn – koji je i sam u srijedu dobio pozitivan nalaz na korona virus –  rekao je kako je njemački BioNTech blizu dobivanja odobrenja za svoju vakcinu.

Ubrzanje zaraze

Upitan kada očekuje prve vakcinacije, Spahn je odgovorio: „To bi se moglo dogoditi do kraja godine“, naveli su Bildu učesnici te videokonferencije.

BioNTech razvija vakcinu u partnerstvu sa Pfizerom.

Prošli mjesec, Njemačka je usmjerila 745 miliona dolara biotehnološkim tvrtkama BioNTech i CureVac da ubrzaju rad na vakcinama i prošire njemačke proizvodne kapacitete.

Zaraza u Njemačkoj se ubrzava, a podaci od četvrtka pokazali su kako je prvi puta broj novozaraženih u 24 sata prešao 10.000.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.