STUDIJA Plug-in hibridi su veći zagađivači od klasičnih motora na fosilna goriva

NAJNOVIJA studija potvrdila je sumnje mnogih koji su koristili plug-in hibridno vozilo. 

Najporazniji su rezultati utjecaja na okoliš, koji kažu kako zbog izuzetno malog električnog dosega ovi automobili mogu imati veću CO2 emisiju od automobila s konvencionalnim motorima, bilo benzinskim ili dizelskim. 

Rezultati istraživanja koje su proveli njemački istraživači su pokazali da je, u slučajevima kada se baterije na PHEV vozilima ne pune redovito, negativan utjecaj osjetno gori od onog što se proklamira. Autori studije idu korak dalje i savjetuju vladi i regulatornim tijelima da ukinu sve subvencije i olakšice vezane uz ovu klasu vozila. 

Snažan je to udarac brojnim proizvođačima, a posebno domaćim premium markama koje su posljednjih mjeseci „pojačale“ gamu upravo ovakvim hibridima, a sve kako bi smanjili prosječnu emisiju CO2 svoje ponude. 

A konkretni rezultati s Fraunhofer ISI instituta koji je istraživanje proveo s ICCT (International Council on Clean Transportation ) na oko 66 modela i preko 100.000 primjeraka kažu sljedeće. PHEV vozila će u najboljem slučaju emitirati dvostruko više CO2 od onog definiranog testnim ciklusom, bilo NEDC ili WLTP. U najgorem slučaju emisija CO2 se učetverostručuje, što znači da emisija CO2 može biti i do 200 g/km. 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.