Akutelno: Bavarska pooštrava mjere u žarištima korone

Zbog povećenog broja zaraženih od korona virusa bavarska pokrajinska vlada je odlučila uvesti obavezujuća ograničenja u onim regijama Bavarske u kojima je broj novozaraženih veći od 50 na 100.000 stanovnika. Usvojene pooštrene mjere za početak će se primjenjivati u periodu od četiri sedmice.

Granična vrijednost novozaraženih na 100.000 stanovnika ispod 35: U ovim gradovima i okruzima je u javnom prostoru dozvoljeno okupljanje deset osoba ili članova dva kućanstva. Broj učesnika priredbi se ograničava na maksimalno 100 učesnika u zatvorenom i 200 učesnika na otvorenom prostoru.Obavezno je nošenje maski ako to nalažu posebne naredbe (kao npr. u prodavnicama, sredstvima javnog prevoza, u ugostiteljskim objektima) kao i kada je nemoguće održavati međusobni razmak od minimum 1,5 metar.

Granična vrijednost novozaraženih na 100.000 stanovnika iznad 35: U ovim gradovima i okruzima se privatne zabave i kontakti ograničavaju na najviše 10 osoba ili na članove dva domaćinstva. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata nakon 23 sata, kao i prodaja alkohola na benzinskim pumpama i konzumacija alkohola na javnim mjestima. Moguće je uvođenje obaveze nošenja maske na onim mjestima na kojima se okuplja više ljudi na malom prostoru ili gdje ta okupljanja traju duže (npr. pješačke zone, javne ustanove, škole).

Granična vrijednost novozaraženih na 100.000 stanovnika iznad 50: U ovim gradovima i okruzima se privatne zabave i kontakti ograničavaju na najviše 5 osoba ili na članove dva domaćinstva. Osim toga zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata nakon 22 sata, kao i prodaja alkohola na benzinskim pumpama i konzumacija alkohola na javnim mjestima.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.