Vakcinacija trudnica

Prvi dio: veliki kašalj
Kao i svake godine u augustu je Stalna komisija za vakcine (STIKO) pri Robert-Koch-Institutu aktualizirala preporuke u vezi kalendara imunizijacije.


Jedna od novosti je i to da bi se sve trudnice trebale sa početkom trećeg tromjesečja (od 28. sedmice trudnoće) vakcinisati protiv velikog kašlja. Vakcinacijom dolazi do stvaranja antitijela koja štite buduću majku kao i novorođenče od ove bolesti.


Širom svijeta je veliki kašalj (Pertussis), uprkos velikoj stopi vakcinisane djece, često oboljenje. U Njemačkoj se godišnje registruje oko 12 000 oboljelih. Posebno ugrožena su dojenčad. Infekcija može izazvati zastoj disanja, upalu pluća, upalu uha, upalu moždanih ovojnica kao i povećanje krvnog pritiska u plućnom krvotoku.
Rizik od komplikacija bolesti je najveći u prvoj godini života. Dojenčad ispod 2 mjeseca su posebno ugrožena i pokazuju najveći udio teških oblika bolesti, čak i sa smrtnim ishodom.
Vakcinacija dojenčadi je moguća tek od drugog mjeseca života i tek nakon druge doze vakcine većina dojenčadi stiče imunitet.
Zadnjih godina je Njemačkoj kod djece do tri godine registrovano u prosjeku 200 oboljenja godišnje, većina dojenčadi mora biti bolnički liječena.

Veliki broj studija je pokazao da većina trudnica u zapadnoj Evropi im veoma nizak titar antitije protiv velikog kašlja, iako su npr. redovno vakcinisane do 2 godine prije početka trudnoće. Ova činjenica leži u tome da nivo antitijela u krvi posle vacinacije brzo opada. Također prebolovana bolest prije trudnoće ne donosi dugoročni imunitet. Zbog ove činjenice novorođenče ne može preko placente dobiti majčina antitije i ostaje u prvim mjesecima života, do vlastite vakcinacije, nezaštićeno.

Mnogobrojne studije su pokazale da dojenčad od majki koje su dobile vakcinu protiv velikog kašlja u trudnoći, značajno manje obolijevaju od velikog kašlja u poređenju sa dojenčadima od majki koje nisu primile vakcinu u trudnoći.
Efikasnost majčine vakcine za prva 2-3 mjeseca za novorođenče iznosi u većini studija oko 90%.

Da bi zaštitile svoje novorođeno dijete u prvim mjesecima života od velikog kašlja, trudnice se trebaju vakcinisati, po mogućnosti u ranom trećem tromjesečju trudnoćeti. Ako će se raditi o uranjenom porođaju onda vakcina treba da uslijedi u 2. tromjesečju.
Kao što je gore navedeno vakcinu treba primiti neovisno od razmaka od zadnje vakcine prije trudnoće. Vakcinu bit isto tako trebalo primiti u svakoj trudnoći.

Za vakcinu se trudnice jednostavno trebaju javiti svome porodičnom ljekaru.

Novorođenče-dob do 1 mjesec života
Dojenče-dob do godinu dana života

Pripremio:
doktor medicine Uni/Tuzla
Mehmed Turalić
Specijalista opšte medicine

Izvor: RKI.de

Drugi dio: Vakcina protiv gripe za trudnice…slijedi

 

in Focus

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.