Stuttgart: Broj zaraženih i dalje raste – od srijede maska u centru grada postaje obavezna kao i druge mjere

Gledajući situaciju zaraze na jugozapadu, glavni grad države, Stuttgart sve više dolazi u fokus. U Stuttgartu je u subotu premašena upozoravajuća vrijednost od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u sedam dana. U nedjelju je vrijednost tada iznosila 55,8. Međutim, sve zdravstvene vlasti ne prenose svoje podatke vikendom. Gradska uprava Stuttgarta povlači hitnu kočnicu s obzirom na situaciju: u srijedu na snagu stupaju stroga pravila.

Maska u centru Stuttgarta postaje obavezna
– Prema podacima grada, ova ograničenja se u početku primjenjuju na dvije sedmice:
Na primjer, u centru grada obavezno je nositi masku za lice i nos.
– Prodaja alkohola zabranjena je na određenim mjestima od 21:00, a konzumacija od 23:00.
– Na privatnim proslavama uskoro će biti dozvoljeno samo deset sudionika, u javnim i unajmljenim sobama od tada 25, rekao je glasnogovornik grada.
– Pored toga, grad mobilizira cijelu gradsku upravu da slijedi kontaktne osobe nakon pandemije korone i traži pomoć od njemačkih oružanih snaga.
– Gledateljima privremeno nije dozvoljeno da gledaju fudbalske utakmice. Za ostale sportske ili kulturne događaje dozvoljeno je do 500 gledatelja, oni moraju stalno nositi masku.
„Moramo sada djelovati odlučno kako bismo odmah ponovo smanjili broj novih infekcija“, rekao je gradonačelnik Fritz Kuhn (Zeleni) kako bi opravdao mjere.

Pored Stuttgarta, žarišna je i četvrt Esslingen
Pored Stuttgarta, okrug Esslingen je „žarište“ u državi. Tamo je sedmodnevna incidencija u nedjelju bila 74,4. Broj otkrivenih infekcija koronavirusom širom zemlje porastao je u nedjelju za 477 na 54.330 slučajeva u odnosu na prethodni dan. Broj smrtnih slučajeva povezanih s virusom nije porastao i iznosi 1901.

Zapratite nas na Facebook-u. Klikinite na ovaj link OVDJE

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.