Prijavljena su 23 nova slučaja – Okrug Neu-Ulm tik ispod granice za riziču regiju

Sedmodnevna incidencija u okrugu Neu-Ulm ponovo je porasla i, sad ima 34 pozitivna na 100 000 stanovnika, trenutno je nešto ispod signalne vrijednosti od 35 slučajeva na 100 000 stanovnika. To najavljuje okružni ured Neu-Ulma.

 

Povećanje broja potvrđenih slučajeva u posljednjih nekoliko dana nije posljedica nekog posebnog događaja izbijanja bolesti. Takođe nije bilo žarišta.

Većina novih infekcija dogodila se u privatnom sektoru. Ni u školama ni u vrtićima nije bilo epidemija. Zbog izoliranih pozitivnih slučajeva u školama i vrtićima, pogođeni školski razredi i vrtićke grupe poslani su u karantenu kao mjera predostrožnosti u skladu sa smjernicama Instituta Robert Koch, jer su bili kontakti 1. kategorije.

Tri školska odjeljenja iz Neu-Ulma i jedan školski razred iz Weißenhorna nova su u karanteni, jer se potvrdio slučaj u tim odjeljenjima. Stoga su pogođeni studenti poslani u karantenu kao kontakti kategorije 1. Međutim, za školski razred iz Neu-Ulma karantin je danas ponovo završen. Trenutno je u karanteni ukupno šest školskih odjeljenja (Neu-Ulm i Weißenhorn) i jedna vrtićka grupa u Neu-Ulmu. Ako se prekorači signalna vrijednost od 35 slučajeva, važeći Pravilnik o mjerama zaštite od bavarske infekcije predviđa da pogođeni okrug treba poduzeti daljnje mjere za suzbijanje zaraze.

Okružni ured Neu-Ulm pripremio se za ovaj slučaj. Ako se premaši granica od 35 slučajeva, izdaje se opća naredba s daljnjim mjerama. Oni se temelje na Bavarskoj uredbi o mjerama zaštite od infekcije. Predviđeno je da broj sudionika privatnih proslava u javnim ili unajmljenim prostorima bude ograničena na 50 osoba. Pored toga, trebalo bi hitno preporučiti da se proslave s više od 25 sudionika ne održavaju u privatnim prostorima.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.