Baden-Württemberg: Prema izvještaju AOK gotovo petina djece pati od mentalnog poremećaja

Anksiozni poremećaji, nedostaci pažnje, depresija – gotovo petina sve djece i adolescenata pati od mentalnog poremećaja. Prema najnovijoj procjeni AOK Baden-Württemberg, kod svakog petog dječaka i svake sedme djevojčice bilo je  liječenje od mentalne bolesti. Uzlazni trend.

foto: ilustacija

U regiji je prevalencija mentalnih bolesti među djecom do 17 godina. Posljednjih godina broj oboljelih porastao je u prosjeku za četiri posto. Povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja 10. oktobra, AOK Ulm-Biberach želi podići svijest o toj temi i ukazati na važnost preventivnih pregleda, posebno u adolescenciji.

U 2018. godini u okrugu Alb-Donau bilo je 2.525 maloljetnih osiguranika AOK na ambulantnom ili stacionarnom liječenju zbog mentalne bolesti. To je 595 djece i mladih više od četiri godine ranije. Za okrug Biberach, AOK je brojao 2.453 bolesnih osoba (2014: 2.200), a za gradski okrug Ulm 1.466 djece i mladih (2014: 916). Mentalne bolesti uključuju i razvojne poremećaje poput lošeg čitanja.

Stoga su posebno pogođena djeca osnovnoškolskog uzrasta: u cijeloj zemlji četvrtina,  pet do devet godina liječi se od mentalnih bolesti. „Gotovo polovina svih mentalnih bolesti započinje u pubertetu, u tri od četiri slučaja bolest se javlja prije 25. godine“, kaže dr. Sabine Knapstein, doktorica i psihoterapeutkinja iz AOK Baden-Württemberg.

„Mnoge okolnosti doprinose razvoju i toku mentalnih bolesti, uključujući pojedinačno-istorijske i psihosocijalne faktore. Što je bolja osobna podrška u okruženju, to se mentalno zdravlje djeteta može bolje razvijati. “
Najčešće dijagnoze uključuju ADHD, poremećaje socijalnog ponašanja i poremećaje prehrane. „Budući da djeci i adolescentima nije lako prepoznati kada im je potreban medicinski savjet i liječenje, poštivanje preventivnih medicinskih pregleda kod pedijatara vrlo je važno, posebno u adolescenciji“, rekao je Knapstein.

In Focus

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.