Je li Berlin već van kontrole?

U Berlinu postoji alarm za koronu, četiri okruga premašuju kritičnu vrijednost za nove infekcije, a sam grad mu je blizu. Savezna vlada opomenula je glavni grad, Senat je drastično pooštrio mjere. Da li je uzbuna uopće opravdana?

Nove infekcije koronom povećavaju se u mnogim regijama Njemačke, a glavni grad je posebno pogođen, u kojem četiri okruga već prelaze nacionalnu kritičnu granicu od 50 novih infekcija u roku od sedam dana na 100.000 stanovnika. Broj reprodukcije R sada je takođe iznad kritične vrijednosti u Berlinu. Federalni ministar zdravstva Spahn (CDU) bio je uznemiren zbog uvjeta u glavnom gradu, Berlin, između ostalog, odgovara policijskim časom od 23 sata, noćnim ograničenjima kontakata i zabranom okupljanja u parkovima noću. „Ako sada ne budemo reagirali, opet ćemo završiti u blokadi,“ rekao je berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD), RBB. Da li je situacija zaista toliko kritična?

Pogled na snažan porast novih infekcija u glavnom gradu čini se da potvrđuje Müllerovu bojaznost. Nakon niske sedmodnevne incidence od 20 novih infekcija sredinom jula, broj slučajeva ponovo raste, a brže raste od sredine septembra. Incidencija glavnog grada sada iznosi 44,2, 6. oktobra izbrojano je 288 novih infekcija. A i predvidljivo je da će nakon Neuköllna, Mittea, Friedrichshain-Kreuzberga i Tempelhof-Schöneberga i drugi berlinski okruzi uskoro premašiti granicu incidencije.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.