Neu-Ulm dobiva sredstva za projekt modela „Smart Cities Smart Regions“

Velika radost u gradskoj vijećnici Neu-Ulma: Grad Neu-Ulm dobio je sredstva za projekat. „Pametni gradovi pametne regije – Komunalne strategije digitalizacije za urbani razvoj i mobilnost budućnosti“ od Bavarskog državnog ministarstva za stanovanje, izgradnju i promet.

Gradonačelnica Katrin Albsteiger primila je potvrdno pismo državne ministrice Kerstin Schreyer u petak, 2. oktobra. Ukupno 36 opština prijavilo se za učešće u ovom projektu. Samo je dvanaest dobilo odobrena sredstva. Cilj projekta je prikazati prenosiva i praktična rješenja i preporuke za akciju za razvoj individualnih strategija digitalizacije i najbolje iskoristiti digitalizaciju u opštinama i za građane. Gradonačelnica K. Albsteiger oduševljena je dobrim vijestima iz glavnog grada države: „Izuzetno smo sretni zbog ovoga. To je ispravan i važan signal našem gradu. Za budućnost su potrebni dobro osmišljeni digitalni koncepti. Administracija će razviti integrirani koncept digitalnog razvoja – skraćeno IDEK – za naš grad. Pored radne snage, prije svega su potrebna financijska sredstva. Stoga je utoliko zadovoljstvo što smo dobili odobrenje za ovaj projekat, a time i za državno finansiranje “.

Troškovi sudjelovanja u projektu, tj. Stvaranja IDEK-a, iznose oko 150.000 eura. Državno ministarstvo za stanovanje, izgradnju i transport podržava prprojekte do 60 posto. Za grad Neu-Ulm troškovi iznose oko 60.000 eura.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.