Desni ekstremisti u njemačkoj Službi za zaštitu ustavnog poretka

Skandal s desnim ekstremistima u njemačkim službama sigurnosti se širi. Sada su otkriveni novi slučajevi u dvije njemačke savezne pokrajine. Neki službenici su objavljivali ekstremističke sadržaje na društvenim mrežama.

 

Tri od četiri osumnjičena u saveznoj pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji (NRW) su bili pripadnici jednog tima za promatranje tamošnje Službe za zaštitu ustavnog poretka, objavilo je pokrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova u Düsseldorfu. Četvrta osoba je bila zaposlena u Odjelu za upravu u policiji.

Taj tim za promatranje je bio zadužen za različita područja rada Službe, pa dakle i za promatranje djelovanja desnih ekstremista. „Taj je tim u međuvremenu raspušten, vodeći ljudi su promijenjeni“, kaže se u izjavi Ministarstva njemačkim novinama Rheinische Post.

Osumnjičene osobe su na društvenim mrežama i u zatvorenim chat-grupama objavljivale video snimke „s jasnim protuislamskim stavovima i stavovima protiv stranaca“. Na njihovo djelovanje su pozornost skrenule druge kolege iz tima za opservacije, koje su isto dobivale te video-snimke. Kod četvrte osobe su uočeni Facebook-kontakti s osobama iz desno-ekstremističke scene.

Pokrenut postupak

Ministarstvo unutarnjih poslova je odmah nakon što su ovi slučajevi postali poznati pokrenulo disciplinske i mjere u vezi s radnim pravom. Jedan od četiri slučaja je već završen izricanjem disciplinske kazne, dok su ostala tri postupka još u tijeku.

Drugi slučajevi desnog ekstremizma u policiji Sjevernog Porajnja i Vestfalije su isplivali na površinu još sredinom rujna. I tu se radilo o širenju desno-ekstremne ideologije u društvenim medijima i zatvorenim chat-forumima. U vezi s tim je 30 službenika suspendirano, protiv njih 14 je u tijeku postupak s ciljem da ih se otpusti iz službe. Protiv 12 osoba je podignuta i kaznena prijava.

Ministar unutarnjih poslova NRW-a Herbert Reul je prošlog tjedna podnio izvještaj Odboru za unutarnju politiku pokrajinske vlade u Düsseldorfu. Po njegovim riječima je od 2017. u policiji ove najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine protiv 100 službenika pokrenut postupak zbog sumnje da su širili desno-ekstremnu ili rasističku propagandu. Uz to su zabilježena i četiri slučaja u Ministarstvu.

Rasizam i u berlinskoj policiji

Prema spoznajama njemačkih istraživačkih novinara, koje su objavljene u emisiji Monitor Prvog programa njemačke televizije (ARD), i u redovima berlinske policije je bilo slučajeva da su se službenici u jednoj chat-grupi rasistički izjašnjavali. Tako su muslimani označavani kao „fanatični primati“, dok su izbjeglice izjednačavane sa silovateljima i štakorima. Neonacisti su označeni kao mogući „saveznici“ prilikom lijevih demonstracija.

U ovom chatu je sudjelovalo više od 25 policijskih službenika, pri čemu posebno upadaju u oči njih sedam. Oni su se izjašnjavali sasvim jasno rasistički, često šireći različite „viceve“. Njemački novinari, kako tvrde, raspolažu s višegodišnjim protokolima tog chata, sve do sredine 2020.

U međuvremenu je berlinska policija priopćila da je protiv tih osoba pokrenuta istraga i podnesena kaznena prijava.

Sadržaj tih poruka u chatovima odražava „jasan prezir prema ljudima“, rekao je predsjednik Saveza njemačkih kriminalista (BDK), Sebastian Fiedler, koji je vidio dijelove razmijenjenih poruka. „Oni koji su to ovdje objavljivali su se zakleli na Ustav. A to što su pisali je u dijametralnoj suprotnosti s Ustavom“, rekao je Fiedler.

Berlinski senator za unutarnje poslove Andreas Geisel iz Socijaldemokratske stranke je izjavio da, ako se sumnje potvrde, takvo ponašanje nije nikako prihvatljivo i nema nikakve veze s modernom, otvorenom policijom njemačkoga glavnoga grada.

se/mak (dpa, afp, wdr)

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.