Šta je hidžama – Priča s tradicijom od hiljadu godina

Hidžama je terapeutska metoda lokalnog puštanja krvi koja spada u domenu male kirurgije. Iako malo zaboravljena do nedavno, ova metoda postaje sve popularnija danas širom svijeta. To je zahvat kojim se iz tijela uklanja manja ili veća količina krvi u terapeutske svrhe, s ciljem poboljšanja sveukupne ravnoteže organizma, uz brojne popratne blagodati.

Kako se vrši hidžama?

Proces se vrši pomoću čaša ili bočica koje se postavljaju na određena mjesta na tijelu. Te čaše se priljepljuju za tijelo putem vakuma nastalog usljed izbacivanja zraka iz čašica, koje kao takve, ostaju na tijelu kraći vremenski period (uglavnom nekoliko minuta), u zavisnosti od specifične metode i svrhe za koju se radi hidžama. Na mjestu gdje se nalazi priljepljena čaša koncentriše se intersticijalna tekućina koja se u narodu često čuje pod nazivom “nečista krv”. Nakon toga se čaša skine, a na tom mjestu se nekoliko puta tanko nareže koža oštrim predmetom, kako bi izašla koncentrisana nečista krv. Potom se ponovo, na istom mjestu, prilijepi čaša pod vakumom, koja sada nema ulogu vršenja koncentracije krvi, već predhodno koncentrisanu nečistu krv na mjestu čaše sada izbacuje iz organizma.
Puštanje “krvi” je medicinska metoda i spada u domen male hirurgije i zbog toga se o hidžami kao metodi liječenja može govoriti samo u okvirima savremene medicinske nauke.

Šta liječi hidžama?

Hidžama se koristi za promociju zdravlja, preventivne i terapeutske svrhe. Studije pokazuju da hidžama kao nehemijska i tradicionalna medicina ima nespornu ulogu u regulisanju imunološkog sistema, kontroliranju upalnih procesa i utječe na funkciju inflamatornih ćelija. Postoji veliki broj publikacija o blagodatima hidžame i na lokalizirana i sistemska oboljenja: liječenje bolova u donjem dijelu leđa , bolova u vratu i ramenima , glavobolje i migrene , bolova u koljenima , paralize lica , brahijalgije , sindroma karpalnog tunela , hipertenzije , šećerne bolesti , reumatoidnog artritisa i astme , srčane bolesti itd. Osim ovoga, hidžama se može raditi i za liječenje od drugih bolesti: malaksalosti, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, hemiplegije nastale usljed sudara, visokog holesterola, upale jetre, za uravnoteženje mjesečnog ciklusa kod žena, kožnih bolesti i alergija, i još mnogih drugih.Danas je hidžama postala dosta popularna i raspotranjena i ljudi se sve više odlučuju za ovaj tip tretmana u cilju liječenja. Svaka osoba treba da vodi računa o sebi, svome tijelu, zdravlju i preventivno djelovati. Svoj organizam trebamo čistiti od otrova, koje unosimo preko hrane, od stresa kojem smo izloženi svakodnevno i sl. U našem tijelu se vremenom skupljaju štetni toksini koje, ako ne odstranimo, mogu izazvati ozbiljne posljedice po naše zdravlje. Jedan od najboljih i najpouzdanijih načina za njihovo otklanjanje je hidžama.Nakon što smo se bolje upoznali sa “ hidžamom“ , odlučili smo tokom posjete BiH uraditi hidžamu i podijeliti iskustva sa Vama.Preko preporuke prijatelja došli smo do Hidžama centra „Hadžam“ u Kalesiji. Prije samog tretmana razmijenili smo par poruka putem Facebook-a (Link) , gdje nam je jako ljubazan gospodin Aldin Smajić objasnio sam proces Hidžame. Glavno pitanje i ono što muči sve naše čitaoce jeste; “ Da li boli?, ako ćemo iskreno i mene je mučilo to pitanje. Odgovor je zaista veliko NE.I ako se bavimo temama vezanim za dijasporu, ali također možemo Hidžamu uvrstiti kao obavezan tretman prilikom posjete domovini. Također u ime portala se zahvaljujemo Hidžama centru “ Hadžam“ i naravno sve preporuke.https://www.facebook.com/hidzamakalesija/videos/644298326480360/

Hidžama sve popularnija među sportistima!

Conor McGregor
Khabib Nurmagomedov
Karim Benzema
Jusuf Nurkić

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.