Skladište nuklearnog otpada u blizini Ulma? Prva odluka bit će donesena u ponedjeljak

Još uvijek nema spremišta za visoko radioaktivni nuklearni otpad. U ponedjeljak će biti objavljeno koje su lokacije u Njemačkoj u osnovi moguće. Na spisku bi se trebao naći i Baden-Württemberg.

Nuklearna elektrana u Neckarwestheimu (okrug Heilbronn) trebala bi raditi još dvije godine – tada će nuklearna energija u Njemačkoj biti prošlost. Ono što ostaje je jedino smeće. Ono se morati skladišiti u spremište. U privremenom izvještaju  , Savezno udruženje za konačno skladištenje (BGE) želi imenovati moguća područja za tako kontroverzno skladište – Baden-Württemberg bi se trebao naći na listi. BGE istražuje lokaciju visoko radioaktivnog otpada od 2017. godine i u početku ispituje geološke uslove.

Pogodne vrste stijena u blizini Ulma i u regiji Bodensko jezero

U privremenom izvještaju Savezne agencije za konačno skladištenje, oko 70 regija u Njemačkoj definirano je kao moguće konačno skladište. Među tim regijama nalaze se okolina Ulma i regija  Bodenskog jezera. Obje lokacije ispunjavaju uslove. Tri vrste stjena smatraju se pogodnim: slane kupole, glinene stijene – kao u Podunavlju – i granit.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.