Njemački nogomentni savez DFB priznaje grešku u slučaju Mesut Özil

Prije dvije godine fotografija Mesuta Özila i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izazvala je maksimum ogorčenja. Nogometaš je teško napadnut – i povlači se iz nacionalnog tima. DFB sada priznaje da nisu na vrijeme zaštitili igrača.

Njemački nogometni savez (DFB) priznaje greške u ophođenju s nacionalnim igračem Mesutom Özilom, koji je morao podnijeti oštre kritike sa sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom prije Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. „DFB je napravio greške oko slučaja Özil,“ naglasio je generalni sekretar DFB-a Friedrich Curtius u Berlinu.

Nakon razočaranja Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, igrač Arsenala najavio je odlazak iz reprezentacije bez konsultacija sa nacionalnim trenerom Joachimom Löwom. Dugogodišnja zvijezda  Real Madrida i bivši igrač Bundeslige iz Schalkea 04 i Werder Bremena bio je jedan od svjetskih prvaka u Riu 2014. i bio je dugogodišnji vrhunski igrač Löwa.

Ukor. Rasizam. Ostavka.
Özil više nije samo nogometaš
„Fotografija je postala povod za mnoge teme. Onog trenutka kada su se pojavili rasistički navodi, nismo na vrijeme zaštitili igrača“, rekao je Curtius. Najviši rangirani predstavnik krovne asocijacije sastao se sa 15 mladih stipendista u prostorijama Njemačke fondacije Integration. Curtius je također razgovarao s mladim migrantima o temama poput rasizma ili još uvijek nedostajuće raznolikosti u DFB strukturama.

Curtiusa je u posjeti pratio ambasador DFB-a Jimmy Hartwig. „Integracija je tako strašno drvena riječ. Radi se o tome da se jedni prema drugima odnosimo s poštovanjem“, rekao je 66-godišnji bivši igrač Hartwig, koji je ranih 1980-ih s Hamburgerom SV osvojio tri njemačka prvenstva. Fondacija, koja je osnovana prije deset godina, u međuvremenu je omogućila 1000 mladih žena i muškaraca da bolje započnu svoju karijeru kroz programe mentorstva.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.