Verdi najavljuje u utorak štrajkove javnog prevoza širom zemlje

Koronska kriza opterećuje državne prihode, ali sindikat Verdi zahtijeva veće plaće za zaposlene u javnim službama. Nakon prvih štrajkova upozorenja u nekoliko saveznih država, zaposlenici u lokalnom javnom prevozu sada će prestati raditi širom zemlje. Piše in Focus.

 

Putnici na posao moraju se u utorak pripremiti za štrajkove upozorenja u lokalnom javnom prevozu širom Njemačke. Sindikat Verdi pozvao je na današnji prekid rada kako bi se sproveo nacionalni kolektivni ugovor za oko 87.000 zaposlenih u lokalnom javnom prevozu, kako je i najavio. Do sada su poslodavci bili neprijateljski raspoloženi prema tako jedinstvenoj regulativi. Pregovori o odgovarajućim kolektivnim ugovorima o lokalnom javnom prevozu trenutno su u toku u svih 16 saveznih država.

Iako je ovo dio javne službe, zahtjevi sindikata nemaju nikakve veze sa kolektivnim pregovorima koji trenutno tamo traju. U slučaju javnog prevoza postoje sektorski kolektivni ugovori. Budući da su se, sa stanovišta sindikata, oni tokom godina razilazili u pojedinim zemljama, Verdi ih sada želi dopuniti nacionalnom regulativom.

„Sa našim zahtjevima dali smo prijedloge kako se mogu riješiti goruća pitanja olakšavanja i promocije mladih talenata“, rekla je Verdijeva zamjenica savezne predsjedavajuće Christine Behle. „Činjenica da poslodavci nisu spremni ni na pregovore ismijava zaposlenike i torpedira svaki napor da postigne prometni zaokret.“ Stoga će sljedeći utorak u cijeloj zemlji biti zaustavljanja rada. Očekuju se masovni poremećaji u lokalnom prometu širom zemlje.

Dok lokalni sistem javnog prijevoza pokušava sporazum postići odvojeno, sindikat i poslodavac trenutno pregovaraju u javnom sektoru. Verdi zahtijeva 4,8 posto više novca za 2,3 miliona zaposlenih u saveznoj vladi i općinama za 2,3 miliona radnika u kolektivnom pregovaranju, ali najmanje 150 eura, uz rok od 12 mjeseci. Proteklog vikenda druga runda pregovora nije imala rezultata. Treća runda pregovora zakazana je za 22. i 23. oktobra.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.