Njemački plan za jesen

Savezni ministar zdravlja, Jens Spahn, najavljuje nove mjere protiv širenja koronavirusa. Odvojene ambulante za osobe s povišenom temperaturom, novu vrstu testova, specijalne mjere za rizične grupe i nova pravila za karantin.

Predložene mjere nisu sasvim nove. Ponegdje u Njemačkoj neke od njih već se primjenjuju. Međutim, novo je to što ministar zdravlja, Jens Spahn (CDU), ove dosad lokalne mjere namjerava opsežno provoditi – na saveznom nivou. Prema njegovim riječima, njemački plan trebao bi biti realiziran u saradnji s društvima za zdravstveno osiguranje. Zbog kontinuiranog porasta broja zaraženih, s obzirom na neizvjesnost kada je u pitanju hladnije godišnje doba, dakle, nadolazeća jesen, ministar Spahn zagovara, kako kaže, apsolutnu spremnost („höchste Wachsamkeit“). Jasan koncept već postoji, tvrdi Jens Spahn.

Naime, kako bi se „minimirala“ opasnost od zaraze kod rizičnih grupa, planirane su posebne mjere predostrožnosti, među njima, stalno testiranje na koronavirus u osjetljivim ustanovama kao što su domovi za starije i nemoćne osobe. Osim toga, ministar Spahn nagovještava drugačiju strategiju kada je riječ o korona-testovima i to od sredine mjeseca oktobra. Pa tako, s tim u vezi, predviđeno je korištenje novih, bržih, tzv. antigenskih testova za otkrivanje prisustva koronavirusa. Isto tako, najavljuju se posebne ambulante, van doktorskih ordinacija, za osobe s povišenom temperaturom kao i skora promjena pravila za karantin. No, iako ministar Spahn tvrdi da je koncept na stolu, njega će trebati svakako još usuglasiti sa saveznim zemljama.

Inače, ovdje treba imati na umu, u posljednjih mjesec dana kapacitet testiranja u Njemačkoj bio je drastično povećan. U tom razdoblju obavljena je gotovo trećina svih, od početka pandemije pa do danas, urađenih testova, potvrđuje Jens Spahn. Konkretno, prema podacima njemačkog ministarstva zdravlja, samo protekle sedmice njih oko 1, 1 milion. Jasno povećan broj testova, naravno, itekako stoji u relaciji s povećanim brojem otkrivenih infekcija, no, njemački virolozi poput Christiana Drostena iz Berlina, ipak upozoravaju kako to nije jedini razlog za „novu dinamiku“ i trenutno širenje koronavirusa jer sličnu situaciju posmatramo i u drugim evropskim zemljama. U Španiji i Francuskoj broj inficiranih također ubrzano raste.

U međuvremenu, granica od 50 novozaraženih u proteklih 7 dana na 100 hiljada stanovnika prekoračena je u više njemačkih gradova, npr. u Münchenu i Würzburgu. Grad München zbog toga je već danas uveo nove, rigoroznije mjere za gastronomiju i privatna okupljanja. Obavezno nošenje maski u glavnom gradu Bavarske ubuduće važi i za nekolicinu javnih mjesta na otvorenom – za to se, inače, zauzima sam premijer Bavarske, Markus Söder. Nejasna situacija vlada u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Na putu prema granici od 50 na 100 hiljada stanovnika, ovdje sve više infekcija bilježe gradovi Hamm, Gelsenkirchen, Remscheid i Köln.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.