Nervoza zbog korone

Broj inficiranih osoba se povećava posvuda u Europi, posebno u Španjolskoj i Francuskoj. U Njemačkoj situacija s koronom trenutno nije zabrinjavajuća – ali svejedno raste nervoza političara.

foto: DW

Savezni ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) pokušava umiriti duhove u Njemačkoj. Sve je više novih infekcija koronavirusom, rekao je on u ponedjeljak u Berlinu, te dodao: „Sadašnje stanje pokazuje da je naš zdravstveni sustav u stanju odlično se nositi s povećanim brojem infekcija, ali dinamika u drugim zemljama Europe je zabrinjavajuća.“

Veći broj infekcija koronavirusa te istovremeno epidemija gripe, to je scenarij koji se može očekivati tijekom jeseni i zime – ova dva faktora bi i njemački zdravstveni sustav mogla dovesti do granice opterećenja. Zbog toga Spahn već sada želi pripremiti lokalne ambulante, kojima bi se na primjer mjerilo temperaturu, ali i u kojima bi pomoć mogli potražiti građani sa simptomima gripe ili korone.

Ministar zdravstva također naglašava važnost provođenja brzih testovi na antitijela: „To bi bio kvalitativni korak naprijed.“ Takvi testovi se mogu provesti mnogo brže od uobičajenih PCR-testova na koronu, ali nisu toliko precizni. Spahn ih želi «ponuditi» prvenstveno građanima koji žele posjetiti primjerice rodbinu u staračkim domovima.

„Nema razloga za samozadovoljstvo!“

Čini se da kancelarka Angela Merkel dijeli načelnu zabrinutost ministra zdravstva zbog razvoja situacije tijekom tjedana koje slijede. Glasnogovornik savezne vlade, Steffen Seibert, rekao je također u ponedjeljak u Berlinu: „Nemamo razloga za samozadovoljstvo činjenicom da u Njemačkoj nismo do sada vidjeli razvoj sličan onome u inozemstvu.“

Broj (do sada ukupno) registriranih infekcija u Njemačkoj trenutno iznosi 272337. Od nedjelje do ponedjeljka ovaj broj je povećan za 922 nove potvrđene infekcije. To je daleko manje nego u drugim (većim) europskim zemljama. Ali i u nekim saveznim pokrajinama situacija postaje kritičnija, primjerice u Bavarskoj. U Münchenu, glavnom gradu najjužnije njemačke pokrajine, vlasti su nekoliko dana zaredom registrirale «prelazak» preko kritične granice, a to je 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana.

Gradonačelnik Dieter Reiter (SPD) najavio je u ponedjeljak da će stanovnici bavarske prijestolnice od četvrtka ove morati nositi maske i na frekvnetnijim javnim mjestima, odnosno da se najviše pet ljudi ili članovi dvije obitelji, odnosno dva kućanstva smiju okupljati na jednom mjestu, na primjer u restoranu. „Moramo učiniti sve da izbjegnemo okupljanja ljudi, a to se posebno odnosi na proslave i zabave“, naglašava Reiter. Ta retorika poprilično podsjeća na njemačke propise na samom početku korona-krize u travnju ove godine.

Söder kritizira „lakomislenost i nerazumnost“

Premijer Bavarske Markus Söder (CSU) također je bio vrlo zabrinut tijekom nastupa na TV-postaji BR (Bavarska radio-televizija) i nije štedio građane: „Organizirano druženje zapravo nije problem, obzirom da postoje sofisticirani higijenski koncepti. Ali problematični su nepažnja i iracionalnost na privatnim proslavama. Ne možete ugrožavati živote drugih zbog radosti pojedinaca.“

Söder međutim nije bio kritičan prema konceptu“Wirtshaus-Wiesn“, koji se od ovog vikenda primjenjuje u restoranima i pivskim vrtovima – kao «zamjena» za otkazani Oktoberfest. Pod strogim higijenskim mjerama, uz maske i fizičku distancu, u gostionicama sviraju i glazbene grupe, tako da se dočarava barem mali dio atmosfere s Oktoberfesta.

Veliki broj infekcija i u Berlinu

Na razini saveznih pokrajina, Berlin je pretekao Bavarsku po broju novih infekcija na 100.000 stanovnika u roku od posljednjih sedam dana. Reakcija nadležne berlinske senatorice za zdravstvo Dilek Kalayci (SPD) slična je Spahnovoj – ona kaže da zaštita stari(iji)h osoba još uvijek funkcionira. Međutim, mora se očekivati da će se infekcije, koje su trenutno raširene među mlađim ljudima, sve više prenositi i na starije kategorije stanovnika, dodaje ona. Tako bi broj hospitaliziranih i smrtnih slučajeva opet mogao porasti.

Usporedbu s drugim saveznim pokrajinama treba uzeti s rezervom, jer je Berlin istovremeno i grad i savezna pokrajina. A infekcije su uvijek brojčano veće u gradskim nego u ruralnim područjima. Usprkos povećanom riziku od korone, početkom tjedna je nekoliko pokrajinskih premijera podržalo ideju da se ove godine u nekom obliku ipak održe i božićni sajmovi, koji su vrlo popularni među Nijemcima – pa makar i u znatno ograničenom obliku.

Božićni sajmovi?

„Postoji emocionalna potreba za takvom vrstom normalnost,“ rekao je u ponedjeljak premijer Tirinške, Bodo Ramelow, za list „Die Welt“. Ostali šefovi vlada su tematizirali i smanjenu konzumaciju alkohola. Kancelarkin glasnogovornik Seibert nedvosmisleno je izjavio da nije vrijeme za „korake otvaranja”. Angela Merkel planira ponovni sastanaka s pokrajinskim premijerima kako bi razgovarala o koronavirusu. Na tim onzultacijama će se vjerojatno razmatrati i pitanje otvaranja božićnih sajmova u Njemačkoj.

DW

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.