Slovenija produžava validnost testa, a skraćuje trajanje karantina

Vlada Slovenija danas je donijela odluku o skraćivanju karantinskog perioda sa 14 na 10 dana prilikom ulaska u Sloveniju iz zemalja s lošijom epidemiološkom slikom. Promjena će stupiti na snagu u nedjelju 13. septembra. Izuzeci, kada karantin nije naređen, su sahrana bliskog člana porodice i održavanje kontakta sa članovima uže porodice – više neće biti ograničeni na 24 sata

Potrebna valjanost negativnog testa produžuje se sa 36 na 48 sati, piše 24ur.

– Ekspertna grupa zauzela je stav da se period naređenog karantina nakon ulaska u Sloveniju na granici definira kao desetodnevna karantena koja ne zahtijeva testiranje nakon završetka i jednoliko se odnosi na sve prilikom prelaska granice – objasnio je glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Rekao je da karantini pri dolasku iz inostranstva neće biti ukinuti neko vrijeme, jer se čitav niz pozitiva koji se vrate pojavljuju upravo tokom karantina.

U slučajevima kada se relevantni dokazi i negativni rezultati ispitivanja moraju dostaviti po ulasku u Sloveniju, oni ne smiju biti stariji od 48 sati. To je novina, istakao je Kacin, jer se potrebna validnost negativnog testa produžava sa 36 na 48 sati. Potvrdu o negativnom testu mora izdati institucija čiju je autentičnost priznao Slovenački institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalni laboratorij za zdravlje, životnu sredinu i hranu. Kao što je Kacin dodao, roditelji su također dodani u definiciju članova uže porodice.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.