U Njemačkoj održana tri koncerta kako bi se istražio rizik od zaraze

U Njemačkoj su održana tri koncerta u jednom danu, a kako bi se istražili rizici masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru.

873x400 (4)

U eksperimentu naučnika učestvovalo je 1.500 volontera u dobi između 18 i 50 godina, a svi učesnici testirani su na Covid, piše BBC.

Istraživanje u Lajpcigu proveo je „Univerzitet Halle“. Pjevač Tim Bendzko pristao je nastupiti na sve tri uzastopne svirke.

Prvi nastup imao je cilj simulirati događaj prije pandemije bez ikakvih mjera sigurnosti, drugi je uključivao veću higijenu i neki oblik društvenog distanciranja, dok je na treću svirku mogla ući samo polovina ljudi sa prve dvije svirke, a svaka osoba je stajala na 1,5 metara udaljenosti jedna od druge.

Posjetiocima su dodijeljene maske i uređaji za praćenje za mjerenje udaljenosti. Korištena su i flourescentna dezinfekciona sredstva za praćenje površina koje je publika najviše doticala.

– Bilo je sjajno. Prvo sam mislio da će biti sterilno i čudno zbog maski, ali je sve ispalo iznenađujuće dobro. Nadam se da će rezultati ovog istraživanja biti dovoljno dobri i da će nam omogućiti da se što prije vratimo nastupima pred publikom – rekao je Bendzko.

U ovo istraživanje je uloženo 990.000 eura, a organizatori su objasnili kako je vrlo važno obratiti pažnju na ovakve stvari jer je pandemija koronavirusa potpuno paralizovala industriju kulture.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.