Njemačkoj će do 2030. nedostajati 300.000 njegovatelja

Njemačkoj nedostaje 50.000 njegovatelja. Ministar zdravstva taj problem želi riješiti radnom snagom iz inozemstva. Ali u doba korone to nije baš lako, javlja „Deutche Welle“.

media.media.5510360c-1978-4c09-b6a8-7b7aa7350cc7.original1024

 

– Jednog dana ćeš pričati kako si uspio u životu. Bit ćeš primjer drugima – to stoji na jednoj fotografiji koju je Herbert Otoniel Perez Viktorijano (Victoriano) postavio na Facebook. Zvuči kao velika vizija, ali Perez ViKtoriano je već sada za mnoge uzor.

Ovaj 29-godišnjak iz južnog Meksika dobio je posao u berlinskoj klinici „Charite“. Tamo radi kao njegovatelj i brine o pacijentima koji boluju od zaraznih i plućnih bolesti. Radi od novembra 2018. zajedno s 20 drugih njegovatelja i medicinskih sestara iz Meksika.

No njegov put do Njemačke nije bio baš jednostavan. Krajem 2016. se u svojoj domovini javio na oglas agencije za posredovanje u pronalaženju posla u inozemstvu i počeo učiti njemački jezik. Do tada je već godinu dana radio kao njegovatelj.

No neposredno prije nego što je Perez Viktoriano trebao otići u Njemačku, agencija je propala. Ali imao je sreće da je kontakt s klinikom „Charite“ već je prije toga bio uspostavljen, pa ga je klinika pozvala u Berlin.

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu je i prije korone bio veliki problem za njemačkog ministra zdravstva Jensa Špana (Spahna). Prema njegovim izjavama u sektoru njege nedostaje 50.000 njegovatelja. Do 2030. ta će se brojka popeti na oko 300.000, procjenjuje Njemačko vijeće za njegu.

To nije novi problem, još od 2013. je u toku program Centralnog posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom „Triple Win“ vrbuju se njegovatelji u inozemstvu.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.