Njemačka na popis rizičnih stavila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju

Njemački institut za javno zdravlje kao rizične za širenje koronavirusa proglasio Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, popularna turistilčka odredišta za Nijemce.

Hrvatska je po broju njemačkih turista koji se vraćaju zaraženi s odmora treća država nakon Kosova i Turske, prema institutu Robert Koch.

U Njemačkoj raste zabrinutost zbog povećanja broja zaraženih. RKI je objavio da je broj zaraženih porastao za 1.707 na 228.621, što je najveći porast od 26. Aprila. RKI je dodao i rumunjsku regiju Valcea na popis rizičnih područja nakon što je već ranije uvrstio dijelove Rumunjske.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je ranije danas da je jučer razgovarao s njemačkim kolegom Heikom Maasom, te da Njemačka ne bi trebala cijeli teritorij Hrvatske staviti na crvenu listu.

Ići će parcijalno, kaže Grlić Radman i pretpostavlja da bi se hrvatske županije s lošijom epidemiološkom slikom mogle naći na njemačkoj crvenoj listi.

Očekuje se da će slovenska vlada danas staviti Hrvatsku na crvenu listu. Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, a žele izbjeći obvezujuću karantenu od 14 dana, morat će se vratiti najkasnije do kraja tjedna, najavio je jučer glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Isto bi mogla učiniti i Velika Britanija. Odlukom bi mogle biti pogođene hiljade britanskih turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj.

Grlić Radman ističe da se u ovoj situaciji zemlje vode epidemiološkom slikom, ali i vlastitim interesima. Istaknuo je da je hrvatski turizam dosad ostvario značajne rezultate.

– Turisti su navikli odlaziti u tradicionalne destinacije. Kada je u pitanju Hrvatska, mislim da smo ostvarili postignuća iznad očekivanja.

Prema zadnjim podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Hrvatska ima 37,7 oboljelih od COVID-19 na sto hiljada stanovnika u prethodna dva tjedna i po tom pokazatelju deveta je od 41 zemlje obuhvaćene svakodnevnim analizama. Njemačka ima 17,9, Britanija 21, a Slovenija 12,8 oboljelih na 100.000 stanovnika u istom razdoblju

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.