Nijemci će zakonski morati šetati pse barem dva sata u danu

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner kaže da je u pripremi novi zakon temeljem dokaza da se 9,4 miliona pasa u toj zemlji ne kreće dovoljno.

869c06b2fa0cd7566475

 

Hundeverordnung ili Zakon o psima neće dopustiti vlasnicima da naprave kratku šetnju oko zgrade, već će morati šetati pse barem sat vremena po šetnji, odnosno minimalno dva sata u danu.

Klöckner kaže da će u zakon ugraditi još neke stvari poput toga da se zabranjuje držanje pasa na lancu ili predugo vođenje na povodcu, kao i da neće smjeti biti sami kod kuće cijeli dan.

„Psi nisu igračke. Oni također imaju svoje potrebe koje treba uzeti u obzir“, upozorava Klöckner.

Vijest o novom zakonu, koji bi trebao biti predstavljen iduće godine, potaknula je raspravu u Njemačkoj. Glavno pitanje koje se nameće je tko će i kako provjeravati 19 posto njemačkih kućanstava u kojima žive psi.

Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede pojasnio je da će lokalne vlasti u svakoj od 16 njemačkih saveznih pokrajina biti odgovorne za provođenje zakona.

Međutim, zakon ismijavaju čak i u Klöckneričinoj stranci, Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU). Saskia Ludwig, članica spomenute stranke, na Twitteru je napisala da „tijekom trenutnog toplinskog vala ni psima nije prikladno boraviti dugo vani“.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.