Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču osiguralo besplatno testiranje za povratnike iz Hrvatske

Zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom, Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču izdalo je u petak, 14. augusta sigurnosno upozorenje za putovanje u Hrvatsku te pozvalo austrijske državljane koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj da se odmah vrate kući. Grad Beč je nakon odluke u roku od 24 sata svima koji su se vratili iz Hrvatske između 7. i 16. augusta 2020. godine omogućio besplatno testiranje.

unnamed

Besplatni test za sve Bečlije koji su se prošle sedmice vratili iz Hrvatske bit će dostupan do 21. avgusta. Testiranje mogu obaviti i osobe koje nemaju simptome infekcije. Povratnici iz Hrvatske mogu naručiti i besplatni kućni test. 

Bečlije su odmah u velikom broju odazvale na besplatno testiranje te je u prvih sat i po urađeno 170 testova. Zbog velike potražnje za besplatnim testiranjem, medicinskim radnicima je produženo radno vrijeme i povećan je broj uposlenih.

– Beč nikoga ne izostavlja i zdravlje građana predstavlja prioritet. Smireno i uz maksimalnu koncentraciju smo se do sad uspješno izborili sa pandemijom. Razlog tome nije samo nevjerovatna disciplina Bečlija, već i izvrsna zdravstvena zaštita te inovativne i učinkovite mjere koje je poduzeo medicinski krizni tim Grada Beča – izjavio je gradonačelnik Majkl Ludvig (Michael Ludwig) i pri tome istakao složno i jedinstveno djelovanje institucija i građana suočenih sa pandemijom.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.