Ulm: Gänstorbrücke pred zatvarnje, Adenauerbrücke se raspada

Zamjena mosta potrajat će najmanje pet godina . „To je predugo i nije prikladno za Njemačku kao inovativnu industrijski vodeću zemlju Evrope “ kaže Marcello Danieli, glasnogovornik odbora Club der Industrie (CI), ocjenjujući trenutna trajanja projekta za zamjenu mostova. To je jasno iz primjera Gänstorbrücke i Adenauerbrücke, koji povezuju Neu-Ulm i Ulm.

Copy-20of-20KAYA6743-1-

 

Konkretno, prijetnja potpunim zatvaranjem Gänstorbrücke-a i već raspadajućeg Adenauerbrücke, kojoj je također potrebna obnova, predstavljaju stresnu i neodrživu situaciju za regionalni i unutar-gradski trgovački promet.

Dva mosta glavna su prometna arterija preko Dunava i povezuju ne samo gradove Ulm i Neu-Ulm, već i savezne države Bavarsku i Baden-Württemberg. Ako sve bude išlo po planu, nova gradnja Gänstorbrücke neće biti gotova do sredine 2025. godine. CI iznosi nekoliko kritika zbog obnove mosta.
„Postupci planiranja i odobravanja su ogromni i predugački kada su u pitanju zamjenski mostovi“, kritizira Marcello Danieli.

Gänsorbrücke pravi zaista ogromnu gužvu.  U prometnoj špici kad većina građana završava posao, prolaz preko mosta je iscrpljući . Gužva u oba pravca, blokirani semafori i čekanje i po 20-25 minuta. Kad se zatvori Gänsorbrücke promet će biti preusmjeren na Herdbrücke preko Neustraße i Frauenstraße koje su također već preopterećene prometom.

Adenauerbrücke je jako prometan, bilo kakvi radovi na mostu, izazivaju ogrome gužve. Još uvijek se čeka na birokratiju, raspisivanje tendera, biranje izvršioca radova. Ali sve to traje predugo.

Kružni tok (Blaubeurer ring) će biti rekonstruisan. Smanjit će se broj traka. Također treba napomenuti, da su još uvijek aktivni radovi na glavnoj stanici u centru grada i saobraćaj se odvija u jednom pravcu.

in Focus

 

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.