Njemački ministar: Zabave u ovim okolnostima su neodgovorne

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn smatra neodgovornim organizovanje zabava tokom odmora, čime je branio odluku da cijela Španija, uključujući turističko ostrvo Palma de Majorka, bude proglašena rizičnom zbog naglog skoka broja novozaraženih koronavirusom.

Mein-Ziel-ist-es-noch-im-Mai-eine-Verordnung-vorzulegen-die-praeventive-Reihen-Tests-in-Krankenhaeusern-und-Pflegeheimen-ermoeglicht-sagt-Jens-Spahn

Trenutno je na španskim Balearskim ostrvima oko 30.000 Nijemaca koji su došli posredstvom turističkih agencija, od toga najveći dio na Majorci, plus nezavisni putnici koji ne idu preko agencija, saopštila je Turistička asocijacija Njemačke.

„Ja znam koliko Nijemci vole Španiju, međutim stopa rasta infekekcije je sve veća i veća. Ko god sada ide u Španiju i pored upozorenja treba da zaštiti sebe i druge“, rekao je Spahn za Bild am Sonntag

On smatra da su zabave u ovim okolnostima neodgovorne. Ljudi koji se vraćaju u Njemačku iz rizičnih područja moraju da se testiraju ili odlaze u dvosedmični obavezni karantin.

U Njemačkoj je u posljednja 24 sata potvrđena infekcija kod 1.415 lica, čime je broj oboljelih povećan na 222.828. To je najveće povećanje od kraja aprila, podaci su Instituta Robert Koch.

Broj novozaraženih je posljednjih dana povećan i u Španiji.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.