Predložen kandidat za nasljednika Angele Merker

Ta odluka predstavlja povratak za bivšeg gradonačelnika Hamburga.

German Minister of Finance Olaf Scholz announces to run for chancellorship
 EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Njemački Socijaldemokrati (SPD) u  ponedjeljak su predložili Olafa Šolca (Scholza), vicekancelara i ministra  finansija te njihovog najpopularnijeg i najcijenjenijeg političara, da se natječe za nasljednika kancelarke Angele Merkel na izborima u narednoj godini.

 

Ta odluka predstavlja povratak za bivšeg gradonačelnika Hamburga, koji je prošle godine bio poražen u izbornoj utrci za čelnika stranke, koju sada predvodi dvoje ljevičarskih marginalaca. Sada su Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans nominirali svog nekadašnjeg suparnika.

– Sada je zvanično. Stranačko čelništvo jednoglasno me je noniminiralo kao kandidata za kancelara, nadam se zabavnoj, poštenoj i uspješnoj kampanji – objavio je na Twitteru.      

Stranka, koja decenijama koalira s Hrišćansko demokratskom unijom (CDU)  kancelarke Merkel kako bi dominirala političkom pozornicom, nije pobijedila na nacionalnim izborima od 2002. Očekuje se da četvrti i konačni mandat Merkel istekne naredne godine, prenosi Reuters.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.