Liban prije dvije sedmice upozoren na moguću katastrofu

Libanski službenici upozorili su prošlog mjeseca premijera i predsjednika da 2.750 tona amonijevog nitrata, koje su bile smještene u luci u Bejrutu, predstavljaju bezbjednosni rizik i da mogu uništiti grad u slučaju eksplozije.

beirut-bejrut

Nešto više od dvije sedmice kasnije, 4. avgusta, eksplozija se i dogodila, a u njoj su poginule više od 163 osobe, više od 6.000 ljudi je povređeno, a srušeno je oko 6.000 zgrada.

Rojters navodi da je imao uvid u izvještaj Glavne uprave državne bezbjednosti o događajima koji su doveli do eksplozije, a u kojem je pažnja skrenuta i na pismo koje je 20. jula upućeno predsjedniku Mišelu Aunu i premijeru Hasanu Diabu.

Iako sadržaj pisma nije bio u izvještaju, visoki libanski bezbjednosni službenik je rekao da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u januaru, a kojom je zaključeno da je hemikalije potrebno odmah obezbijediti.

Libanska vlada jučer je podnijela ostavku, poslije masovnih protesta koji su uslijedili nakon razorne eksplozije u Bejrutu prošle sedmice.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.