Stadioni zaključani najranije do oktobra: Njemci ne žele da rizikuju

Njemačka fudbalska liga (DFL) planirala je djelimičan povratak navijača na stadione kada počne nova sezona sredinom septembta. Za tu je opciju u julu izradila detaljan zdravstveni protokol

stadion-leer
foto: ilustarcija

Ministarstva zdravlja Njemačke i saveznih država usuglasili su se u ponedjeljak o produžetku zabrane navijača na fudbalskim utakmicama najmanje do oktobra zbog pandemije koronavirusa.

Sezona u Njemačkoj nastavljena je sredinom maja nakon prekida od više od dva mjeseca i to je bila prva evropska liga koja je nastavila prvenstvo uz strogo poštovanje pravila za sprečavanje širenja koronavirusa.

Njemačka fudbalska liga (DFL) planirala je djelimičan povratak navijača na stadione kada počne nova sezona sredinom septembta. Za tu je opciju u julu izradila detaljan zdravstveni protokol.

Početkom avgusta 36 njemačkih profesionalnih klubova prve i druge lige pristali su na taj model DFL-a kako bi se omogućio povratak navijača na tribine.

No, ova odluka njemačkog ministarstva zdravlja, prema kojoj su zabranjena sva velika okupljanja do 31. oktobra, znači da se to ipak neće dogoditi.

„Moramo ostati oprezni. U sadašnjoj situaciji gledaoci na stadionima bi bili loš signal“, izjavio je ministar zdravlja Jens Špan.

On je istakao sve veći broj zaraženih u posljednjih nekoliko dana upozorivši kako bi nepotrebno riskiranje samo još više povećalo tu brojku.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.