Od subote u Njemačkoj obavezno testiranje povratnika iz rizičnih područja

Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je pitanje solidarnosti, kaže ministar zdravstva.

49848869_401

Njemačka od subote uvodi obavezu testiranja na COVID-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obaveznog karantina, rekao je u četvrtak ministar zdravstva.

Ova odluka je najavljena prošle sedmice, ali se nije znalo kada će tačno stupiti na snagu.

„Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne starijem od 48 sati) ili se testirati ovdje“, rekao je Jens Spahn na konferenciji za medije u Berlinu, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Europske unije, ali i tri španske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Anwerpen, morali biti u Njemačkoj u 14-dnevnom karantinu ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan.

‚Sloboda uključuje odgovornost‘

Ovim obaveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za „sigurnost“.

„Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u ličnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje. Sloboda ne znači uvijek slobodu samo za mene, nego uključuje odgovornost“, rekao je Spahn.

Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je „pitanje solidarnosti“, istaknuo je ministar.

Njemačka, u kojoj ove sedmice u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog korona virusa, sa službeno 9.175 umrlih, ali strahuje da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inostranstva.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.