Armin Kurtović, kojem je sin ubijen u terorističkom napadu u Njemačkoj: Nije mi uzvratio poruku

Armin Kurtović, kojem je sin Hamza ubijen u terorističkom napadu ekstremnog desničara u njemačkom gradu Hanau, izjavio je za njemački Welt da nikada ne može izbaciti iz glave scene odigrane tog kobnog 19. februara 2020. godine.

hanau-angehoerige-landtag-100__t-1589470994327_v-16to9

Armin Kurtović i njegova djeca imaju bosanke korijene, ali su rođeni u Njemačkoj. Kobne noći, u kojoj je ubijeno devet osoba, kćerka mu je poslala poruku da je u gradu došlo do pucnjave.

„Odmah sam poslao poruku trojici sinova. Samo su dvojica odgovorila“, kazao je Kurtović, dodavši da je poslije toga otrčao do Arena bara gdje se desio teroristički napad da traži sina.

Arena bar je bio udaljen blizu 500 metara od stana gdje je porodica Kurtović živjela. Policija je na mjesto užasa stigla prije njega. Rekao im je da traži sina. Crne slutnje su se obistinile.

Kurtović je ranije za njemačke medije govorio da mu nekoliko dana nakon napada ništa nije bilo jasno budući da je bio u žalosti, da bi potom počeo primjećivati užasna medijska izvještavanja.

Napad se dogodio u takozvanom šiša baru, što je prema njegovim riječima nakon napada predstavljalo „podlogu“ za najgoru vrstu rasizma, problemom s kojim se njemačko društvo mora suočiti.

Kurtović traži od istražnih organa da istraže cijeli slučaj i utvrde odgovornost za propuste koji su omogućili da do tragedije uopće dođe, međutim, nije optimističan.

izvor: klix

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.