Njemačka: Upozorenje o putovanju u Tursku djelimično je ukinuto

Savezna vlada je djelimično ukinula upozorenje na putovanja za Tursku. Federalno ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak na internetu kako formalno upozorenje o turističkim putovanjima u provincije Antaliju, Izmir, Aydin i Mugla više nije dostupno. Dakle te regije više nisu označene kao mjesta visikog rizika.

244299880
foto: ilustracija

Sve četiri provincije su regije za odmor na zapadnoj obali. Turska je do sada bila jedna od otprilike 160 zemalja izvan Europske unije i šengenskog prostora za koje je upozorenje za putovanja zapravo vrijedilo do 31. augusta. Ovim korakom savezna vlada prvi put pravi izuzetak.

Savezni ministar vanjskih poslova naglasio je da je ukinuo upozorenje na putovanje „podložno strogom poštivanju sveobuhvatnog koncepta turizma i higijene koji je odredila turska vlada“. „To uključuje, između ostalog, obavezno PCR testiranje za sve putnike u Turskoj u roku od 48 sati prije povratka u Njemačku.“ Putnici bi morali snositi trošak protuvrijednosti 15 eura u certificiranoj laboratoriji ili 30 eura na aerodromu. Oni koji se testiraju pozitivno moraju otići u karantin ili potražiti liječenje u Turskoj.

inFocus/br24

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.