Ako je neko platio kaznu po novom već povučenom zakonu, neće mu biti vraćen novac.

Prema „Welt am Sonntag“, vozači koji su platili previsoku kaznu zbog – sada povučenog novog zakona kataloga novčanih kazni – ostat će bez povrata novca. U cijeloj zemlji to bi trebao biti dvocifren milionski iznos.

blitzer226__v-gseapremiumxl

 

Sporni katalog novčanih kazni za saobraćajne prekršaje od tada je povučen zbog formalnih grešaka. Međutim, prema informacijama iz „Welt am Sonntag“ („WamS“), predstavnici Federalnog ministarstva prometa očito su pristali na to na konferenciji o telefonskim prebacivanjima 13. jula.

Širom države već hiljade kazni:
Prema izvještaju, Saarland je, primjerice, izdao oko 3.900 administrativnih novčanih kazni i prikupio oko 5.600 upozorenja prema novom katalogu. Ukupno, u ovoj saveznoj državi ukupno je oko 500.000 eura. Hesse prijavljuje 9.160 novčanih kazni. U Saksoniji-Anhaltu ima 2.500 novčanih kazni, tu je prikupljeno 19.700 naknada za upozorenje. U Turingiji je bilo 34.280 novčanih kazni.

ADAC zahteva jednak tretman
„Zbog toga su prekomjerne novčane kazne često izricane“, rekao je predsjednik ADAC-a za promet Gerhard Hillebrand iz „WamS“. ADAC je pozvao na „jednake pravne posljedice zbog saobraćajnih prekršaja“ u zemljama. „To je pitanje jednakog tretmana.“ To ne postoji „ako se svaka država drugačije bavi problemom “.

Scheuer želi ublažiti katalog novčanih kazni
Federalni ministar prometa Andreas Scheuer (CSU) zatražio je od saveznih država da koriste stari katalog, koji se primjenjivao do kraja aprila, zbog formalne pogreške u izmjeni i dopuni novčane kazne. Scheuer želi kombinirati ispravljanje greške s ublažavanjem kazni za kršenje brzine.

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.