SAD povlače 12.000 vojnika iz Njemačke, tvrde da ta država ne plaća dovoljno za svoju odbranu

Sjedinjene Američke Države povlače gotovo 12.000 američkih trupa iz Njemačke, a premjestit će i sjedište američke komande u Belgiju iz njemačkog Stuttgarta, što je jedan od ranijih zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je iznenadio njegove saveznike.

FLVNNIUTONHD5GXMYMAFWC4AFE
foto: ilustarcija

U SAD će se vratiti 6.400 vojnika, dok će ih još 5.400 biti premješteno na druge lokacije u Evropi gdje se već nalaze druge američke trupe. Određen broj vojnika SAD će rasporediti na lokacije u jugoistočnoj Evropi s ciljem jačanja prisustva NATO-a u ovoj regiji.

„Savez će biti sve bolji i jači“, rekao je američki ministar obrane Mark Esper najavivši promjene na konferenciji za novinare u Pentagonu, javlja ABC News.

Esper je objavio da će 11.900 vojnih službenika SAD-a napustiti Njemačku, smanjujući broj američkih trupa u ovoj zemlji sa 36.000 na 24.000.

Ministar odbrane SAD-a pojasnio je da će blizu 4.500 vojnika oklopne jedinice Stryker biti vraćeno u SAD, ali će se druge jedinice okrenuti prema crnomorskom istoku Evrope.

Plan je i pojačavanje prisustva u južnoj Evropi. Esper je najavio da će jedinica F-16 biti premještena u Italiju gdje je aviobaza Aviano već dom drugim pripadnicima F-16 jedinice.

Novoosnovano sjedište Petog korpusa vojske SAD-a također će biti premješteno u Poljsku, čime će biti povećan broj američkih snaga u ovoj zemlji, što su Varšava i poljski predsjednik dugo priželjkivali.

Iako bi se neki od ovih planova mogli početi realizovati kroz nekoliko mjeseci, cijeli proces bi ustvari mogao potrajati godinama. Pojedini zvaničnici smatraju da će ovi koraci koštati SAD milijarde dolara.

Trump je u junu izdao smjernice Pentagonu da provede smanjenje trupa u Njemačkoj, a danas je ponovo kritikovao Njemačku zbog toga što ne uplaćuje dovoljno sredstava u budžet NATO-a.

„Smanjujemo naše snage jer oni ne plaćaju račune. Vrlo je jednostavno“, rekao je Trump.

Američki ministar odbrane dodao je: „Mislim da je Njemačka najbogatija zemlja u Evropi. Njemačka može i treba platiti više za svoju odbranu“.

Podsjetimo da širenjem snaga na istoku Trump šalje poruku Rusiji da ne smanjuje posvećenost ovoj regiji te da su SAD spremne zaštititi Istočnu Evropu od bilo kakve agresije Moskve.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.