Njemačka: Vakcina protiv COVID-a 19 najranije sredinom 2021.

Njemačka će pomoći tri kompanije koje rade na pronalasku vakcine, za što je izdvojeno 750 miliona eura.

shutterstock_1643122693

Njemačka ministrica nauke Anja Karliczek najavila je u srijedu dodatna sredstva tvrtkama koje rade na pronalasku vakcine protiv koronavirusa ali je istodobno ublažila očekivanja da bi cjepivo moglo biti gotovo prije sredine sljedeće godine, prenosi Hina.

„Ne smijemo očekivati čuda i moramo polaziti od toga da će vakcina za šire slojeve stanovništva biti spremna najranije sredinom sljedeće godine“, rekla je ministrica nauke i obrazovanja Anja Karliczek (Kršćansko-demokratska unija CDU) nakon sastanka njemačke vlade.

Na sjednici vlade je donesena i odluka o financijskom pomoći za tri tvrtke koje rade na pronalasku vakcine za što je iz posebnog programa izdvojeno 750 miliona eura.

Sredstva bi trebala biti podijeljena na tvrtke BioNTech iz Mainza, CureVac iz Tuebingena i IDT Biologika iz Dessaua koje je preporučio poseban gremij stručnjaka.

Povećanje proizvodnih kapaciteta

Zauzvrat njemačka vlada očekuje da će „primjereni dio proizvodnje vakcina“ biti stavljen na raspolaganje njemačkim zdravstvenim ustanovama.

„Svim njemačkim građanima koji žele biti vakcinisani će to biti i omogućeno“, rekla je Karliczek. Ona je najavila da će od sljedeće sedmice voditi „intenzivne razgovore“ s tvrtkama kako bi bila definirana raspodjela sredstava.

Dodatna sredstva bi prije svega trebala biti iskorištena za povećanja proizvodnih kapaciteta i kapaciteta za provođenje kliničkih studija.

Jedna od tvrtki koje će biti subvencionirane, CureVac, u aprilu je došla u središte pozornosti javnosti nakon što je otkriveno da je Washington pokušao financijskim sredstvima ovu tvrtku privući u SAD i time osigurati ekskluzivno pravo na korištenja vakcina.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.