Njemačka: Djeca sve više na internetu

Rezultati nove studije pokazuju, djeca i mladi tokom korona krize znatno više vremena provode online.

67441
foto: ilustracija

Povjerenica savezne vlade za droge govori o “drastičnom” povećanju.

Očigledno, dok su škole tokom korona krize bile zatvorene, djeca i mladi su mnogo više koristili društvene mreže i igrali online-igrice. Prema podacima studije zdravstvenog osiguranja “DAK zdravlje” (DAK Gesundheit) mladi između 10 i 17 godina su na društvenim mrežama proveli 66 posto vremena više nego ranije. U istom periodu, 75 odsto vremena su više proveli igrajući online kompjuterske igrice.

Iza svih ovih statistika stoje Naučnici sa Univerzitetske klinike Hamburg-Eppendorf (UKE) koji su sproveli anketu u kojoj je učestvavalo 1200 porodica sa djecom uzrasta od 10 do 17 godina.

Poredili su se podaci iz septembra 2019. i aprila 2020. godine. Povjerenica savezne vlade za droge, Daniela Ludwig (CSU), upozorava da ovaj trend „ne bi smio da se nastavi“. Brojke su poziv roditeljima, učiteljima i političarima da budu oprezniji. Ludwig smatra da je djeci i mladima neophodna „bolja medijska kompetentnost“ i da je važno objasniti im koliko vremena dnevno je „ok“ provesti na internetu, a kada je previše.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.