Na kafi sa: “ Dr. Mehmed Turalić iz Novog Ulma.

In Focus pokreće novu rubriku “ Na kafi sa“. Danas smo popili kafu i obavili razgovor sa doktorom Mehmedom Turalićem, specijalistom opšte medicine iz Novog Ulma.

IMG-20200704-WA0008

Dr. Mehmed Turalić / foto: In Focus / E.H

Prije svega, da se predstavite našim čitaocima?

Ja sam Mehmed Turalić, imam 32 godine i živim sa porodicom u Novom-Ulmu. Medicinski fakultet sam završio na Univerzitetu u Tuzli 2013. godine.

Kada ste došli u Njemačku?

IMG-20200704-WA0007

Dr. Mehmed Turalić / foto; In Focus / E.H

U maju 2014. godine sam došao u Njemačku gdje započinjem specijalizaciju u bolnici Rotthalmünster. Nakon trogodišnjeg bolničkog dijela specijalizacije na odjeljenjima kardiologije, hirurgije, ortpedija i traumatologije te interne medicine, 2017. godine prelazim u ambulantni dio specijalizacije na polju porodične medicine te sam u novembru 2019. godine, nakon uspješno položenog specijalističkog ispita pri ljekarskoj komori Baden-Württemberg, dobio zvanje specijaliste opšte medicine (Facharzt für Allgemeinmedizin, Zusatzbezeichnung Notfallmedizin).

Gdje radite trenutno?

Od novembra 2019. godine radim kao uposleni ljekar u medicinskom centru u Langenau (MVZ Langenau) te sa svojim kolegama stojim na raspolaganju svim pacijentima kojima je potrebna medicinska pomoć u domenu opšte/porodične medicine.

IMG-20200704-WA0009

MVZ Langenau/ Foto: in Focus/ E.H

Možete li nam više reći o MVZ Langenau?

MVZ Langenau je certificirani centar koji je opremljen po savremenim standardima gdje ordiniraju 4 ljekara specijaliste porodične i interne medicine, 2 ljekara na specijalizaciji porodične medicine, 2 ginekologa i 1 anesteziolog. Sva dijagnostika i terapija se vrši po aktuelnim smjernicama udruženja ljekara (DEGAM, DGIM etc).

U centru se između ostalog vrše:

-Laboratorijska analiza krvi i urina

-EKG, 24h-EKG (Holter, Langzeit EKG), 24-h mjerenje pritiska (Langzeit-Blutdruckmessung)

-Ergometrije

-Ultrazvuk abdomena i štitne žlijezde

-Vakcinacija

-Pregledi za vozačku dozvolu

-Potvrde, atesti, uvjerenja i sl.

-Spirometrija

-Priprema za rehabilitaciju i penziju

-Preventivni pregledi (Gesundheitsuntersuchung, Hautkrebsscreening, Krebsvorsorge)

-Akupunktura

IMG-20200704-WA0005
MVZ Langenau/ Foto: in Focus/ E.H

Pitanje koje možda najviše interesuje naše čitaoce, da li mogu u vašoj praksi raditi test na virus korone ?
Naravno, u našoj praksi radimo svakodnevno bris i određivanje antitijela na Covid-19. Ono što je važno jeste da prvi kontakt sa nama uvijek treba da uslijedi telefonskim putem. U toku telefonskog razgovora ljekar postavlja indikaciju za bris i pacijent dobija upute gdje se treba pojaviti. Nalaz brisa stiže za 24-48 sati.

A šta ako je neko doputovao iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i treba se podvrgnuti testiranju?

Radimo i tada briseve. Naravno od indikacije zavisi ko snosi troškove brisa. Kad su u pitanju putovanja, prema trenutnoj regulativi pokrajine Baden-Württemberg, troškove snosi privatno lice.

Ovdje želim istaći da se trenutno regulative aktualiziraju gotovo na dnevnoj bazi i da se građani u vezi s tim moraju svakodnevno informisati.

Određeni broj čitalaca portala zapravo ne poznaju dovoljno Njemački jezik i nekad imaju poteškoća da se sporazume sa doktorima, da li se mogu javiti u Vašu praksu i komunicirati na našem jeziku?

U svakom slučaju. Mi stojimo na raspolaganju. Također mogu nas uzeti kao kućnog doktora i komuncirati na našem jeziku.

Na kraju, šta bi poručili našim građanima u Njemačkoj vezano za koronavirus?

Da se pridržavaju izdatih mjera vlade t.j Saveznih država. Da drže distanicu. nose zaštitne maske za usta i nos, redovno peru ruke i da ipak izbjegavaju veća okupljanja.

Gospodine Turaliću u ime portala In Focus vam želim uspješan rad i hvala Vam na razgovoru:

Hvala Vama.
Ovim putem objavljujemo da će doktor Turalić u budućnosti za naše čitaoce obrađivati interesantne medicinske teme kao sto su depresija, šećerna bolest, hipertonija i sl.

Pripremio: Edin Hodžić

In Focus

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.