Autogol Donalda Trumpa?

Nakon što je američki predsjednik Trump do konca ove godine blokirao izdavanje novih viza, njemačke tvrtke strahuju za svoje poslovanje u SAD-u. Može li taj potez pomoći Amerikancima?

38622558_303

Stefan Heffner si je sve to nekako drugačije zamišljao. On se u SAD-u trebao ustvari pobrinuti oko ekspanzije njemačke tvrtke Richard Wolf, koja se bavi medicinskom opremom. Zbog toga se prije godinu i pol preselio u Chicago. U ovoj godini je Heffner konačno htio premašiti granicu od 100 milijuna eura prometa. Ali onda mu je koronavirus pomrsio planove.

U međuvremenu je promet ove njemačke srednje velike tvrtke koja se specijalizirana za endoskopske uređaje opao za 60 posto. „To uopće ne možemo nadoknaditi“, kaže 39-godišnji Heffner. Ali koronavirus nije njegov jedini problem.

Bao kao i brojne druge njemačke tvrtke, i Heffnerovo poduzeće muku muči s novim ograničenjima američke vlade koja se tiču izdavanja viza. S obzirom na to da su milijuni Amerikanca u međuvremenu ostali bez posla, predsjednik Donald Trump želi zaštititi domaće tržište rada od doseljenika i stranaca. Do kraja ove godine zbog toga se više neće izdavati takozvane H1B i L-vize, koje su namijenjene prvenstveno stranim stručnjacima.

Na taj način Trump namjerava „osigurati“ 500.000 radnih mjesta za američke posloprimce. Za tvrtke poput Wolfa, nova američka pravila o dodjeli viza u praksi znače – puno problema.

Nedostatak stručnjaka

Pogotovo poslovnice njemačkih firmi u SAD-u suočavaju se s manjkom stručnog, specifičnog znanja. Oko 4800 takvih tvrtki trenutno je aktivno u SAD-u. One su na papiru treći najveći inozemni poslodavac – s ukupno 770.000 radnih mjesta. I svake godine te firme u SAD dovode tisuće novih specijalista, koji pomažu u procesu proizvodnje i poslovanja. Automobilski koncerni poput Volkswagena ili Daimlera su „osuđeni“ na pomoć eksternih stručnjaka, već i zbog jednostavne činjenice da se u SAD-u mnogi „zanati“ uopće ne izučavaju, na primjer za posao mehatroničara.

Za firmu Groninger u Charlotteu, savezna država Sjeverna Karolina, Trumpova obustava dodjele viza konkretno znači da se mora obustaviti realizacija nekoliko desetaka projekata. „Mnoge su aktivnosti tako kompleksne da mi ne možemo bez naših njemačkih stručnjaka“, rekao je nedavno američki šef tvrtke Heiner Dornburg tijekom jedne online-konferencije njemačkih privrednika u Washingtonu.

Ova tvrtka iz Crailsheima na jugozapadu Njemačke bavi se proizvodnjom posebnih motora za proizvodna postrojenja velikih američkih farmaceutskih i proizvođača kozmetike. Za instalaciju na licu mjesta gotovo uvijek je potrebna pomoć njemačkih specijalista.

„Bit će to teška godina“

I firma Bestar u Georgiji koja se bavi proizvodnjom čelika, te mehatronički koncern Wittenstein u Illinois mjesecima će morati „pregurati“ bez ekspertize iz Njemačke, za normalno poslovanje njima su potrebni tehničari iz te zemlje.  Slično je i kod Stefana Heffnera, pritisak raste zbog obustave izdavanja novih viza. Šefa tvrtke Wolf korona-kriza je „pogodila“ dvostruko.

Na jednoj strani, kaže Heffner, opao je promet, zato što trenutno praktički nitko u SAD-u ne kupuje njegove medicinske uređaje. U fokusu je korona i medicinski tretman pacijenata s Covidom-19, zato se već mjesecima odgađaju razne operacije, na primjer oni zahvati čiji je cilj uklanjanje žučnog kamenca. Na drugoj strani on ne može prebaciti proizvodnju iz Njemačke u SAD, kako je bilo planirano. «Za nas će to definitivno biti teška godina», kaže on.

Heffnerova misija u SAD-u je zapela, od ekspanzije za sada nema ništa. Obzirom da su Sjedinjene Države najveće svjetsko tržište za medicinsku tehniku, njegova je firma planirala iz njemačkog Baden-Württemberga u Chicago preseliti dobar dio proizvodnog procesa. Zbog toga se ciljano ulagalo u američku lokaciju poduzeća, odnosno u radnike. Ali pošto u ovom trenutku gotovo nitko ne može računati s izdavanjem dozvole rada u SAD-u, njemački menadžer je pesimističan u pogledu ove poslovne godine. „Jednostavno ne mogu dovesti stručnjake koji bi nam ovdje pomagali ili nas trenirali“, kaže Heffner.

Hilde Holland takve priče sluša iz dana u dan. Ova odvjetnica već 25 godina živi i radi u New Zorku. Ona je aktivna i u upravi Njemačko-američke trgovinske komore. Nikada do sada situacija nije bila tako loša za ljude kojima je potrebna američka viza, kaže ona: „Za poduzeća je to apsolutna katastrofa.“

„Čista predizborna propaganda“

Praktički se sve zahtjeve za dodjelom viza trenutno odbacuje, čak se u pravilu ne izdaju ni vize za slučaj nužde, odnosno za hitna putovanja. Pravnica Holland kaže da nisu pogođene samo H1B i L-vize. Svi njemački konzulati u SAD-u su de facto zatvoreni, nije moguće ni podnošenje zahtjeva za dodjelom vize investitorima ili za „zelenu kartu“, dodaje ona. I kaže da se radi o prozirnom manevru predsjednika Trumpa koji je politički motiviran: „Čista predizborna propaganda“, tvrdi Holland.

Ona sumnja da će ta poduzeća sad početi masovno zapošljavati Amerikance. „To je račun bez krčmara“, kaže ova odvjetnica koja je uvjerena da će ta radna mjesta u pravilu ostati nepopunjena. Pogotovo kad se radi o visokorangiranim pozicijama, za koje je potrebno višegodišnje iskustvo u njemačkim centralama tih tvrtki, ta mjesta se neće moći jednostavno „popuniti“ Amerikancima, uvjerena je naša sugovornica: „U slučaju nedoumice, te će firme jednostavno uključiti svoje menadžere putem video-poziva.“

Heffner kaže da bi zaposlio Amerikance, ali prije toga mora se napredovati s izgradnjom centrale u Chicagu. „Mi ovdje želimo proizvoditi, želimo stvoriti nova radna mjesta i to ne samo za nas, već i za poduzeća u okolici koja bi nas opskrbljivala“, kaže njemački menadžer. A budući da je zbog blokade viza obustavljen i transfer produkcije, ne može se ni stvarati nova radna mjesta. Nekim je radnicima početkom srpnja mora čak biti uručen i otkaz, zato što njihovi sektori jednostavno trenutno ne ostvaruju profit.

Heffner očekuje da će stvari oko dodjele viza napredovati tek u idućoj godini. A do tada se mora oprostiti od svojih ciljeva po pitanju rasta prometa. Barem se ubuduće možda može pojačano angažirati u borbi protiv korone. Medicinski uređaji tvrtke Richard Wolf uskoro bi se naime mogli koristiti ne samo u operacija uklanjanja žučnog kameca ili slijepog crijeva, već i u dugotrajnim terapijama korona-pacijenata, kojima su zbog virusa oštećena pluća. piše DW

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.